Iraanse president blijft standvastig

TEHERAN (ANP) - President Mahmoud Ahmadinejad heeft vrijdag herhaald dat Iran ,,geen jota zal opgeven van zijn nucleaire rechten''. Dat meldden de Iraanse staatsmedia. ,,De vijanden moeten weten dat Iraniërs vastberaden zijn'', zei de ultraconservatieve president.

Het was zijn eerste officiële reactie op het vertouwelijke rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) aan de Veiligheidsraad. In het document staat dat Iran niet is gestopt met uraniumverrijking zoals de Veiligheidsraad had geëist. Mogelijk volgen nu sancties tegen Teheran. Het IAEA is de atoomwaakhond van de VN.

Banen op de tocht

In Duitsland kunnen meer dan 10.000 banen op de tocht komen te staan als sancties volgen. Daarvoor heeft de Duitse Federatie van Kamers van Koophandel (DIHK) vrijdag gewaarschuwd.

,,De Duitse economie zou zwaar worden getroffen in een belangrijke groeimarkt. Het verlies aan handel met Iran kan meer dan 10.000 banen bedreigen in Duitsland'', aldus de DIHK. Bovendien gelooft de organisatie niet dat economische sancties de politieke problemen met Iran zullen oplossen. ,,Dat heeft het voorbeeld van Irak op dramatische wijze aangetoond.''

Zegsman Hamid Reza Asefi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse stelde dat alleen door onderhandelingen een eerlijke oplossing voor de kwestie kan worden gevonden. ,,Irans activiteiten zijn transparant, openbaar en hebben een vreedzaam doeleinde'', aldus de woordvoerder, ,,en de kwestie kan eenvoudig door onderhandelingen worden opgelost.''

In het geheim

De Amerikaanse regering vermoedt dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt. Teheran zegt uranium te willen verrijken zodat het kan dienen als brandstof voor kerncentrales. In het IAEA-rapport staat volgens ingewijden dat IAEA-inspecteurs geen ,,concrete aanwijzingen'' hebben gevonden dat het nucleair programma een militair karakter heeft.

De Spaanse oud-premier Felipe González bemiddelt al sinds mei tussen Iran en de Verenigde Staten. Hij probeert een oplossing te vinden voor het conflict over de nucleaire ambities van het regime in Teheran. González zou de huidige premier José Luis Rodríguez Zapatero op de hoogte houden van de bemiddelingspogingen. Volgens de Spaanse krant El País was González in mei in Washington om met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice te overleggen over de Iraanse kwestie.

Javier Solana, de coördinator buitenland van de Europese Unie, ontkende vrijdag tegenover het Spaanse persbureau Europapress dat González bemiddelt tussen Iran en de VS. Ook een woordvoerder van de Amerikaanse president George Bush zei vrijdag van niets te weten. Moratinos hield zich op de vlakte en stelde dat de reis van de oud-premier naar Iran ,,nuttig kan zijn voor de dialoog met het regime in Teheran''.

Meer over