NieuwsCelstraf voor Iraanse metalband Arsames

Iraanse metalband Arsames kijkt aan tegen lange celstraffen wegens ‘satanistische activiteiten

Ze waren gewaarschuwd door het lot van eerdere metalbands in Iran, maar dat weerhield de leden van Arsames niet hun bood­schap tegen het regime luidkeels van het podium te brullen. En nu wacht hen gevangenis- en lijfstraf.

De Iraanse band Arsames speelde met vuur. In Iran is death metal onder geen beding toegestaan. Beeld FB

Ze wisten dat ze met vuur speelden. De Iraanse band Arsames beoefende vijftien jaar lang de kunst van de death metal, in een land waarin death metal onder geen beding is toegestaan. In Iran zelf bleven ze zoveel mogelijk onder de radar, op buitenlandse podia speelden ze des te vaker. En nu moeten de metalheads boeten.

Arsames is aangeklaagd voor ‘satanistische activiteiten en kritiek op de islamitische regering’, zeggen betrouwbare buitenlandse contacten van de band, die een kopie van de officiële aanklacht onder ogen hebben gekregen. De vier bandleden kijken aan tegen een gevangenisstraf van 15 jaar en de gebruikelijke lijfstraffen.

Borgtocht

Ze zijn in afwachting van hun rechtszaak op borgtocht vrijgelaten en volgens vrienden van de band zijn de mannen uit de stad Mashad ondergedoken en dus ook niet bereikbaar voor commentaar. Op hun Instagramaccount staat een laatste foto van de band, ergens op een busstation met mondkapjes voor het gezicht. En de mededeling ‘niemand kan ons stoppen’. Maar dat valt dus nog te bezien.

Arsames is opvallend genoeg niet de enige Iraanse metalband die het de afgelopen jaren opnam tegen de overheid en de religieuze instituties. Tien jaar geleden werd in Teheran de band Confess opgericht, en ook deze mannen stelden hun leven in de waagschaal door keiharde metal te spelen en ook nog uit te brengen op plaat. Confess tekende voor nummers als Teh-Hell-Ran en I’m Your God Now, en die liedjes werden door de machthebbers niet met gejuich ontvangen.

In 2015 werden de bandleden opgepakt, en hen hing even de doodstraf boven het hoofd. Amnesty International bemoeide zich met de zaak en uiteindelijk werden de bandleden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en zweepslagen voor ‘het schrijven van satanistische teksten’ en ‘het onderhouden van contacten met buitenlandse radiostations’.

Dapper repertoire

De band Arsames was dus gewaarschuwd. Maar het lot van Confess, waarvan twee bandleden later politiek asiel kregen in Noorwegen, deed de striemende death metal van Arsames niet verstommen. De band bracht de afgelopen jaren politiek zwaar beladen liedjes uit zoals het nummer Xerxes, waarin de antieke Perzische cultuur wordt geroemd en de huidige machthebbers van Iran ervan langs krijgen. ‘Vijanden van de mensenrechten, wees klaar om te sterven’, zingt de vocalist Ali Madarshahi bijvoorbeeld. En met dat verbijsterend dappere repertoire speelde Arsames al op festivals van Dubai tot Armenië en Turkije. Tot het volgens de regering in Teheran dus genoeg was geweest.

In veel landen in het Midden-Oosten is metal in opkomst. De laatste jaren doken op de meest onwaarschijnlijke plekken metalbands op, die met doodsverachting probeerden hun liefde voor extreme muziek en dito teksten kenbaar te maken. In 2007 verscheen de aangrijpende documentaire Heavy Metal in Baghdad, over de Irakese band Acrassicauda die illegale metalshows probeerde te geven in een van de gevaarlijkste, door religieus geweld verteerde steden van de wereld. Acrassicauda kreeg navolging van Tunesië tot Palestina, en op dit moment trekt ook de jonge Indonesische moslimmeidenband Voice of Baceprot de aandacht met metalcovers en eigen liedjes als God Allow Me (Please) To Play Music.

Metalblogs

De verrichtingen van de Arabische metalbands worden op de voet gevolgd door grote westerse metalblogs, zoals het goed ingevoerde Metal Injection. Die laatste site zegt contact te onderhouden met de leden van Arsames, in afwachting van de rechtszaak. En roept op de band te steunen.

Een actiegroep is nog niet opgericht maar op de muzieksite Bandcamp, waar kleine en onafhankelijke bands hun platen verkopen, is te zien dat het album Immortal Identity van Arsames de laatste dagen volop is aangeschaft. Supporters laten er boodschappen achter en oproepen aan de internationale metalgemeenschap om de plaat te kopen en met een donatie over de brug te komen. Volgens veel bewonderaars zijn de bandleden niet zomaar metalheads, maar ware strijders voor het vrije woord.

Meer over