NIEUWSIRAN

Iraanse diplomaten achter moord op dissident in Istanbul

Twee Iraanse diplomaten in Turkije zitten achter de moord op een Iraanse dissident in november vorig jaar in Istanbul. Persbureau Reuters heeft dat vernomen van Turkse functionarissen. Twee weken geleden bracht de Turkse politie een intern rapport uit over de zaak.

Het Iraanse consulaat in Istanbul. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Het Iraanse consulaat in Istanbul.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Masoud Molavi Vardanjani werd op 14 november doodgeschoten op straat in het centrum van Istanbul, anderhalf jaar nadat hij uit Iran was vertrokken. Vardanjani was een cyberexpert van het Iraanse ministerie van Defensie, die op sociale media felle kritiek had geuit op de Republikeinse Garde, een conservatief machtsbolwerk in het Iraanse leger.

De beschuldiging kan de betrekkingen tussen Turkije en Iran verder onder druk zetten. Die waren onder president Recep Tayyip Erdogan aanvankelijk beter geworden, maar hebben schade opgelopen doordat de twee landen in de Syrische burgeroorlog tegengestelde kampen steunen.

Volgens het politierapport had Vardanjani drie maanden voor zijn dood een bericht op sociale media gezet tegen de Revolutionaire Garde. ‘Ik zal de corrupte maffiacommandanten uitroeien’, schreef hij. ‘Bid maar dat ze mij niet voor die tijd vermoorden.’

Droneproject

Eerder zou Vardanjani waarschuwingen van de Revolutionaire Garde in de wind hebben geslagen niet met een Turks bedrijf samen te werken aan een droneproject. Ook zou hij contact hebben gelegd met Amerikaanse, Europese en Israëlische diplomaten.

De moord werd volgens de bronnen van Reuters mede georganiseerd door een Iraniër in Istanbul die zich aan Vardanjani had voorgedaan als een vriend. Deze man, Ali Esfanjani, leidde het team dat Vardanjani op straat doodschoot. Esfanjani liep op dat moment met het slachtoffer op. Drie dagen later passeerde hij de Turks-Iraanse grens.

De Turkse politie heeft enkele Iraniërs en Turken gearresteerd wegens de moord. In de verhoren zouden ze hebben gezegd dat ze opdracht hadden gekregen van twee veiligheidsmedewerkers van het Iraanse consulaat in Istanbul.

De zaak doet sterk denken aan de moord in oktober 2018 op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Die werd in het Saoedische consulaat in Istanbul vermoord door een hitteam dat was overgevlogen uit Riyad. Zijn lichaam werd in stukken gehakt. De openbaar aanklager in Istanbul stelde onlangs aanklachten op tegen twintig Saoedi’s die bij de moord betrokken zouden zijn geweest.

Zaak-Khashoggi blijft Saoedische kroonprins achtervolgen: Turkije wil duidelijkheid

Turkije wil, een jaar na de moord op Jamal Khashoggi, nog altijd weten wie opdracht heeft gegeven tot het uit de weg ruimen van de kritische Saoedische journalist. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schrijft dat in een opiniestuk in The Washington Post van maandag. Zo blijft de zaak de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de vermeende kwade genius, achtervolgen.

Meer over