Iraakse troepen verjagen IS uit Karaja, dichtbij Mosul

Iraakse troepen hebben donderdag de stad Kajara bevrijd uit handen van terreurgroep Islamitische Staat. De extremisten werden donderdag verjaagd uit de stad, die 60 kilometer ten zuiden van het IS-bolwerk Mosul ligt.

Redactie
Rookpluimen boven Karaja. Beeld afp
Rookpluimen boven Karaja.Beeld afp

In de gevechten die aan de bevrijding voorafgingen, vielen tientallen doden onder de IS-stijders. Hoeveel slachtoffers er aan de kant van de Iraakse troepen zijn gevallen, is onbekend.

Afgelopen dinsdag werden in Kajara nog achttien soldaten gedood tijdens een zelfmoordaanslag door IS. De stad kan nu door Iraakse troepen worden gebruikt als militaire basis om IS in Mosul aan te vallen.

Iraakse veiligheidstroepen rijden door Karaja, nadat IS is verjaagd. Beeld afp
Iraakse veiligheidstroepen rijden door Karaja, nadat IS is verjaagd.Beeld afp

Eerdere poging mislukte

Half augustus veroverden Koerdische Peshmerga-strijders al vijf dorpen ten oosten van Mosul. Het Iraakse leger kondigde eerder aan dat het voornemens is Mosul, het belangrijkste bastion voor IS in Irak, nog dit jaar te veroveren.

Een eerdere poging in maart mislukte door een gebrek aan mankracht en saamhorigheid tussen de verschillende milities. Sindsdien is voor een internationale aanpak gekozen. Amerikaanse troepen ondersteunen de operatie vanuit de lucht.

IS heeft Mosul sinds 2014 in handen. De terreurbeweging verliest steeds meer terrein. In juni wist het Iraakse leger Falluja te heroveren. Ook werden de Iraakse steden Ramadi en Tikrit en de Syrische woestijnstad Palmyra heroverd uit handen van IS. Eerder deze maand wist een alliantie van Syrische en Koerdische strijders in Syrië het IS-bolwerk Manbij te heroveren.

Woensdag hebben Turkse strijdkrachten met een ongekend offensief samen met rebellen van onder meer het Vrije Syrische Leger de Syrische grensstad Jarablus veroverd op IS.

Meer over