Iraakse popzangers wakkeren verzet aan

Salah Hashem al Janabi is onlangs naar Syrievlucht, de Iraakse zanger waande zich niet meer veilig in de streek rond Falluja toen Amerikaanse soldaten zijn opnamestudio waren binnengevallen....

Wie heeft je uitgenodigd, oh Bush, te komen naar het land van Falluja, waar je de drinkbeker van de dood aangereikt krijgt.

Het zijn onversneden verzetsliederen. Sinds een paar maanden een populair genre onder Irakezen in Falluja, Ramadi en Bagdad - de soennitische driehoek, waar de VS zoveel manschappen verliezen. Toen strijders onlangs de verkoolde lichamen van twee Amerikanen aan een brug in Falluja hingen, zongen ze daar een hit van Janabi bij, schreef The Financial Times.

Langgerekt en vaak kaal begeleid op Arabische trommels staan ze in een lange traditie van soefi-gezangen waarmee bruiloften en partijen worden opgeluisterd. Het anti-Amerikanisme, zo wil het verhaal, sloop de gezangen binnen tijdens de begrafenis van een door Amerikanen doodgeschoten Iraakse jongen. De maddah, de religieuze zanger, sloeg plots een felle toon aan.

De succesplaat van Janabi heet Ghathab, woede, en zeker duizenden exemplaren gaan al rond. Ook verkrijgbaar als dvd met videoclips van dansende Irakezen rond brandende Amerikaanse tanks.

De Iraakse blogger Salam Pax, die van de aanval op Bagdad een veelgelezen dagboek op internet bijhield, beschreef zijn zoektocht naar verzets-dvd's op een hoofdstedelijke markt. 'Het vreemdste moment was toen een Amerikaans konvooi uit een nabijgelegen tunnel kwam, terwijl de maddah de daden van het zogeheten verzet bezong en alle tv's in de stalletjes begrafenissen toonden van gedode Irakezen.'

In het spoor van Al Janabi wagen ook jongere zangers zich aan het verzetslied. Zie het werk van Sabah Hashim, dat volgens The Miami Herald hverkoopsucces is in de muziekwinkel Klank van de Revolutie in Falluja. Draag je wapens en schop de ketters je land uit/ De inwoners van Falluja zijn net wolven als ze de vijand aanvallen. Met z'n drums en elektrische gitaren kan het zo doorgaan voor doorsnee Arabische popmuziek.

Meer over