Iraakse gouverneur: gevluchte burgers moeten snel terug naar Ramadi

Na de herovering van de Iraakse provinciehoofdstad Ramadi op strijders van Islamitische Staat, moeten gevluchte inwoners al de komende dagen terugkeren. Dat zei gouverneur Sohaib al-Rawi van de provincie al-Anbar.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Degenen die terugkomen wacht wel de taak om hun stad opnieuw op te bouwen. Ongeveer 80 procent van de infrastructuur en huizen werd tijdens de gevechten vernietigd. Regeringstroepen zijn in Ramadi nog steeds bezig boobytraps en landmijnen van IS onschadelijk te maken. Ook zitten er volgens militaire bronnen op verschillende plaatsen in de stad nog IS-strijders verscholen.

Ramadi werd in mei ingenomen door IS. Sindsdien zijn uit de stad 276 duizend inwoners verdreven, aldus cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie. De meesten zijn uitgeweken naar de 100 kilometer verder gelegen hoofdstad Bagdad.

De regering van Irak meldde zondag de herovering van Ramadi. Het lukte de Iraakse strijdkrachten IS met Amerikaanse luchtsteun uit het centrum van de stad te verjagen en de Iraakse vlag op het overheidscomplex te hijsen.

Het volgende doelwit?

Op verschillende plekken in Irak en Syrië wordt IS in het nauw gedreven. Maar de beste plek om de IS-strijders nu te raken is hun laatste toegang tot Turkije, schrijft correspondent Remco Andersen in deze analyse (+).

Premier Irak bezoekt Ramadi

De Iraakse premier Haider al-Abadi is vandaag volgens de staatstelevisie in Ramadi aangekomen om de bevrijding van de stad uit handen van de groep Islamitische Staat te vieren.

Gisteren hield al-Abadi een televisietoespraak waarin hij voorspelde dat de soennitische extremisten van IS in 2016 worden verslagen. Hij zei dat '2015 het jaar van de bevrijding was en 2016 het jaar van de eindzege wordt'.

Premier Al-Abadi spreekt de Irakezen toe. Beeld AFP
Premier Al-Abadi spreekt de Irakezen toe.Beeld AFP
Meer over