Iraaks politicus die bij Bush pleitte voor inval overleden

Een van de grootste pleitbezorgers van de Amerikaanse invasie van Irak, Ahmad Chalabi, is in Bagdad overleden. Chalabi was een van de Iraakse ballingen in de VS die de regering-Bush er met succes van wist te overtuigen dat Saddam Hussein nog over massavernietigingswapens beschikte. Dit bleek niet zo te zijn.

Ahmad Chalabi. Beeld ap
Ahmad Chalabi.Beeld ap

De 71-jarige Chalabi, die in Irak parlementslid was, bezweek volgens de staatstelevisie aan een hartaanval in Bagdad. Plaatsvervangend voorzitter Humam Hamoudi van het Iraakse parlement sprak van een 'groot verlies' voor het land.

Chalabi streefde jarenlang, vanuit de VS, naar de val van de Iraakse dictator. Hij schrok er zelfs niet voor terug valse informatie te verspreiden die zou aantonen dat Irak massavernietigingswapens verborgen hield. Het zou onder andere gaan om chemische - en biologische wapens.

Chalabi onderhield na de verkiezing van president George W. Bush in 2000 zeer warme banden met de Amerikaanse regering, met name met het neoconservatieve deel. Bush voerde in 2003 het gevaar van het verborgen wapenarsenaal van Saddam aan als rechtvaardiging voor de inval. Hij zei zich te baseren op informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Na de val van Hussein zag Washington Chalabi graag een prominente hoofdrol spelen in het Irak van na de invasie. Hij werd zelfs genoemd als president of premier. Maar hij viel bij het Pentagon al spoedig in ongenade. Ook in Bagdad lag Chalabi niet goed bij Iraakse politici die niet waren gevlucht naar het buitenland onder het regime van Hussein.

Vicepremier

De seculiere sjiiet werd overvleugeld en aan de kant geschoven door andere sjiitische politici met vaak goede betrekkingen met buurland Iran. Desalniettemin diende Chalabi geruime tijd als vicepremier en voorzitter van de parlementaire commissie financiën.

Parlementsvoorman Hamoudi noemde Chalabi een 'toonbeeld van volharding en toewijding'. Hamoudi: 'Ons nationale en politieke speelveld heeft een prominent persoon verloren die zijn leven wijdde aan het dienen van zijn land.'

Chalabi was een 'geweldige politicus' die 'het spel volgens de regels speelde', zei de sjiitische parlementariër Muwaffak al-Rubaie. 'Het is een erg zwarte dag voor Irak', aldus de gewezen nationaal veiligheidsadviseur. 'Hij was een van de meest doorgewinterde en pionierende politici. Chalabi bouwde aan een democratisch, liberaal Irak. Ik ben blij dat hij in vrede is heengegaan.'

Meer over