IRA torpedeert hoop op snel herstel bestand

Het Iers Republikeins Leger (IRA) topedeerde donderdag de hoop op een spoedig herstel van het staakt-het-vuren met een weinig vreedzame paasboodschap....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De deelname van de politieke vleugel van de IRA, Sinn Fein, aan de Noordierse vredesonderhandelingen, die op 10 juni moeten beginnen, is daarmee verder weg dan ooit. De paasgroeten van de IRA ('aan haar vrienden, activisten en supporters thuis en in het buitenland') werden uitgebracht ter gelegenheid van de tachtigste herdenking van de Paasopstand van april 1916 tegen het Britse bestuur over Ierland, die Dublin in puin legde en aan honderden nationalisten het leven kostte.

De IRA herhaalt in de boodschap een 'mandaat voor de gewapende strijd' te hebben en beschuldigt de Britse regering van het om zeep helpen van de vredeskansen die het staakt-het-vuren bood en van heulen met de Ulster Unionisten.

Volgens de IRA streeft Groot-Brittannië naar een terugkeer van de Stormont, het door de Unionisten gedomineerde vroegere Noordierse parlement. 'Dat zal nooit gebeuren', zegt de boodschap. Veel nationalisten in Noord-Ierland zien de verkiezingen van eind mei, en het forum dat daaruit moet voortkomen, als een aanzet tot herstel van de gehate Stormont: symbool van katholieke achterstelling.

In het bekende, enigszins verhullende maar dreigende IRA-taalgebruik, zegt de organisatie in An Phoblacht dat de IRA toegewijd blijft aan haar republikeinse doelen 'en zo lang Groot-Brittannië de nationale en democratische rechten in Ierland blijft ontkennen, zal de IRA die rechten blijven verdedigen.'

Volgens de IRA ligt de enige mogelijkheid voor een vreedzame oplossing van het conflict in onderhandelingen tussen alle partijen met een democratisch mandaat, zonder voorwaarden vooraf. De eis die de Britse en Ierse regering aan Sinn Fein hebben gesteld voordat die partij tot de onderhandelingen wordt toegelaten, is een herstel van het staakt-het-vuren door de IRA. Die organisatie benadrukte donderdag nog eens die eis te zien als een pre-conditie. Daarmee werd de Gordiaanse knoop van het vredesproces nog eens stevig aangetrokken.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Patrick Mayhew, zei woensdag dat deelname van Sinn Fein aan de onderhandelingen de kans op succes daarvan 'onmetelijk zou vergroten'. Maar Mayhew herhaalde de eis tot een hernieuwd staakt-het-vuren van de IRA, voor Sinn Fein kan worden toegelaten.

De afgelopen weken scherpte de Britse minister van Binnenlandse Zaken Howard anti-terreurwetten verder aan en werden veiligheidsmaatregelen uitgebreid, na waarschuwingen van de Britse geheime dienst dat de IRA nieuwe bomaanslagen heeft gepland. In februari ontploften in Londen vier bommen, die drie mensen het leven kostten.

Meer over