IRA-splinterpartij zweert geweld af

Het Ierse Nationale Bevrijdingsleger (INLA), een van het IRA afgescheiden groepering, heeft zondag het gebruik van geweld afgezworen. Het INLA is verantwoordelijk voor enkele van de schokkendste gewelddaden uit het Noord-Ierse conflict. De beweging liet weten eventueel snel haar wapens te zullen overdragen, maar verstrekte hierover geen details.

AP

Het INLA zei te zullen samenwerken met de Canadese generaal John de Chastelain. Deze heeft de leiding van een internationale commissie die toezicht uitoefent op de ontwapening van de illegale partijen in beide delen van Ierland.

De bekendmaking was niet afkomstig van het INLA zelf, maar werd gedaan door de met haar verbonden Iers Republikeins Socialistische Partij. De partij hield zondag haar jaarlijkse parade ter ere van haar in 1977 doodgeschoten oprichter Seamus Costello.

De bekendmaking wordt gezien als een nieuwe opsteker voor het vredesproces in Noord-Ierland. INLA-medewerkers zeiden dat het toeval is dat de bekendmaking samenvalt met het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton aan Dublin en Belfast.

Britse en Ierse veiligheidsmedewerkers deden wat geringschattend over de verklaring. Het INLA kondigde in 1998 een bestand af, maar INLA-leden doodden of verwondden in de tien jaar daarna ruim twintig mensen, meest criminele rivalen. De beweging, die midden jaren '70 het licht zag, stuntte aanvankelijk met opzienbarende acties, maar verviel geleidelijk steeds meer tot onderlinge moorden en criminaliteit.

Het INLA is onder meer verantwoordelijk voor de moord uit 1979 op het Britse parlementslid Airey Neave, destijds Noord-Ierlandadviseur van Margaret Thatcher. In 1982 werd een discotheek in Noord-Ierland opgeblazen waar veel Britse soldaten kwamen. Elf soldaten en zes burgers vonden de dood. Zeker dertig mensen raakten gewond.

Het INLA scheidde zich in de jaren '70 van het IRA af omdat het wilde vasthouden aan marxistische uitgangspunten. Het liet weten vijandig te staan tegenover het realisme van enkele IRA-leiders. INLA-leider Dominic 'Mad Dog' McGlinchey werd in 1994 door voormalige kameraden doodgeschoten. De moord in eigen kring was een teken aan de wand. Er zouden nog ettelijke volgen.

Meer over