IRA bereid te praten over ontwapening

De tekst was, zoals gebruikelijk in IRA-verklaringen, kort en bondig en ondertekend door P. O'Neill, een mythische figuur wiens naam garant staat voor de authenticiteit van IRA-communiqués....

Het kwam niet als een volslagen verrassing . De deze week door de verschillende partijen in het vredesproces uitgegeven verklaringen zijn zorgvuldig geregisseerd en op elkaar afgestemd, om het proces stap voor stap naar een positieve ontknoping te voeren: de vorming van een regering en het einde van de Troubles.

Dinsdag vroeg UUP-leider David Trimble in zíjn boodschap om de benoeming van een IRA-onderhandelaar die met de internationale ontwapeningscommissie gaat praten over het inleveren van wapentuig, als voorwaarde voor de vorming van een regering met Sinn Fein. Woensdag kreeg hij die toezegging.

De IRA ging niet zover om, zoals de Unionisten hadden gehoopt, een ondubbelzinnige war is over-verklaring af te geven. Evenmin committeerde het zich aan een tijdsschema voor het inleveren van wapens.

'Naar onze overtuiging is het Goede Vrijdag-akkoord een belangrijke ontwikkeling en wij geloven dat volledige implementatie zal bijdragen aan het bereiken van een blijvende vrede', meldde de IRA-verklaring, die werd gepubliceerd in het republikeinse weekblad An Phoblacht. Volgens dit akkoord moet de IRA voor 1 mei 2000 al zijn wapens hebben ingeleverd. Toegezegd werd dat een IRA-vertegenwoordiger over ontwapening zou onderhandelen.

Het was voor het eerst in de zich al jaren voortslepende vredesonderhandelingen dat het struikelblok van de ontwapening door de IRA positief werd benaderd. Tot dusver beschouwde het republikeinse leger het inleveren van wapens als een verkapte overgave en wenste het niet over dat onderwerp te praten. Daarom is tussen de partijen nu afgesproken dat het gaat om 'vrijwillige ontwapening'.

Een van David Trimbles belangrijkste onderhandelaars, UUP's specialist veiligheidszaken Maginnis, zei dat met de IRA-verklaring 'de tweeslachtigheid die de republikeinse beweging lang ten toon heeft gespreid, is verwijderd'.

UUP-onderhandelaar en parlementslid McFarland zei woensdag te verwachten dat de achterban van zijn partij een akkoord zal accepteren. Volgens McFarland zal dat akkoord niet lang meer op zich laten wachten. 'Zij willen een oplossing, wij willen een oplossing, en ik denk dat het de komende paar dagen zover zal komen.'

Meer over