iPhoneske printer doet beetje internet

Aan de buitenkant valt er niets bijzonders te ontdekken aan de HP Photosmart Premium TouchSmart Web. Het lijkt een doodnormale alles-in-een-inkjetprinter, een doorsnee druk-scan-fax-kopieercombinatie waarvan er al zoveel zijn....

Peter van Ammelrooy

Toch is de – afgekort – PPTSW een bijzondere drukmachine. Hij vertoont zijn kunstjes zonder dat hij aan een computer verbonden is. Nou is dat ook niet zo wereldschokkend. Er zijn al een hele poos printers op de markt waaraan je je digitale camera koppelt om direct opnamen op papier af te drukken.

Deze all-in-one gaat evenwel een stapje verder. De PPTSW plukt ook rechtstreeks informatie van het web en zet die op papier.

De ingenieurs van HP hebben zich daarvoor volop laten inspireren door de Apple iPhone. Hun PPTSW is niet alleen uitgerust met een aanraakgevoelig scherm, hij is ook voorzien van kleine programmaatjes voor afgebakende taken, net als bij de apps van de iPhone.

Zo kun je het weerbericht laten afdrukken. Er is een Tabloid-app, die een minikrant maakt van een handjevol berichten van een vuistvol websites over tal van onderwerpen. Routes druk je af met een Google Map-app. En er zijn veel, veel kleurplaten voor kinderen.

De PPTSW bedienen is niet ingewikkeld. Met de vinger tikkend en vegend maken we een keuze uit een sliert menu’s. Het touchscreen reageert vaak traag op de aanraking.

De PPTSW kan draadloos verbinding maken met het adsl- of kabelmodem of bekabeld (ethernet). De invoerlade voor gewoon papier kan 100 A4’tjes bergen; in de fotolade passen maximaal 20 velletjes.

Bij het afdrukken maakt de PPTSW behoorlijk wat kabaal. De printer neemt een lange, gehorige aanloop en ook als een afdruk is voltooid, klinkt het secondenlang alsof de printkop door twee dronken boksers heen en weer wordt geslagen. De afdrukken zijn goed scherp.

Printen zonder pc – de PPTSW toont aan dat het kan. Maar is het ook nuttig? Hoeveel mensen zonder een pc halen een internetmodem in huis? Met een computer kun je de ‘hele’ wereld afdrukken; de PPTSW heeft geen webbrowser voor de verkenning van het internet buiten de apps. Tenzij er snel veel meer en vooral handige toepassingen komen, is de PPTSW een dure manier om kleurplaten voor de kinderen af te drukken.

Meer over