iPhone5c (2013 - 2015)

De iPhone5c was bedoeld als een kleurrijk alternatief voor minder koopkrachtige iPhone-liefhebbers, maar sterft als een ordinair sletje.

Enith Vlooswijk
null Beeld Klerck
Beeld Klerck

Ze was amper geboren, of ze werd al misprijzend bekeken. 'Steve Jobs zou het nooit goed hebben gevonden!', sisten critici toen de makers van Apple haar op 10 september 2013 toonden aan de wereld. Tot dan toe stond het bedrijf voor kwaliteit en design waarmee de consument gezien wilde worden. Haar broers en zussen waren hip en stinkend duur, precies zoals het een Apple-telg betaamt. De iPhone5c daarentegen was een ordinaire iPhone5, maar dan gestoken in een plastic niemendalletje.

Haar duurdere zus, de iPhone5S die tegelijkertijd ter wereld kwam, werd wél aanbeden. Haar behuizing was van metaal en haar specs waren gewild. Het lag in de lijn der verwachtingen, dat haar geboorte gepaard zou gaan met een prijsdaling van de iPhone5. Zo ging dat elk jaar bij de familie Apple. Maar omdat dit de winstmarges te veel zou hebben aangetast, was besloten om het toestel eenvoudigweg een goedkoper jasje te geven en voor dezelfde prijs te verkopen. De oude versie van de iPhone5 verdween van de schappen.

Dat jasje van de iPhone5c kon vijf kleuren hebben: wit, roze, geel, blauw en groen. Dat het toestel ook nog glom van jewelste, maakte haar nóg goedkoper: elk krasje was meteen zichtbaar.

Wie wil er nu een goedkoop ogende iPhone?

Drie dagen na de lancering van de iPhone5c en haar zus liet Apple weten een recordaantal iPhones te hebben verkocht, ruim negen miljoen. Hoe de verhoudingen tussen die twee lagen, werd wijselijk verzwegen. In januari 2014 bleek echter, dat er een tekort was ontstaan aan iPhone5S-modellen en een overschot aan haar kleurrijke zusje. Niet zo vreemd, hoonden de tech-bloggers: wie wil er nu een goedkoop ogende iPhone, die in werkelijkheid helemaal niet goedkoop is? Voor hetzelfde geld kocht je een Samsung Galaxy of Nokia Lumia, waar je wél furore mee maakte. En voor een paar duiten extra liep je met haar veel knappere zus rond.

Toen al speculeerden iPhonewatchers op een snelle dood van de iPhone5c. In september 2014 werden de varianten met 16GB en 32GB geheugen uit productie gehaald. Er kwam een nieuw, goedkoper model met 8 GB geheugen, waar ook nog eens leuke 'ads' voor verschenen op de populaire blogsite Tumblr. Het mocht niet baten: voor Apple-liefhebbers bleef ze een ordinair sletje. Voor consumenten in opkomende economieën bleef ze te duur, omdat ze niet met korting werd aangeboden door telecombedrijven.

In de Taiwanese Industrial and Commercial Times verscheen deze week het bericht, dat de iPhone5c halverwege 2015 eindelijk zal sterven. Media over heel de wereld namen het bericht enthousiast over, nog voor Apple het had bevestigd.

Meer over