iPhone-killer?

Niet alleen qua hardware wint de Galaxy SIII het van de iPhone 4S. Samsung heeft zijn nieuwste smartphone ook voorzien van slimme foefjes. Toch evenaart de bediening nog niet de eenvoud en elegantie van Apple.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Pikant relletje vorige maand rond Nokia en Apple. De Finnen verweten de Amerikanen de antwoorden te manipuleren van Siri, de persoonlijke assistent in Apple's iPhone 4S, die luistert naar gesproken commando's. Gebruikers hadden ontdekt dat als ze vroegen wat de beste smartphone ter wereld was, Siri reageerde met: 'De Lumia 900.' Siri zoekt op internet naar informatie en juist die week was het nieuwe luxetoestel van Nokia het gesprek van de dag.

Nadat journalisten en bloggers er de draak mee hadden gestoken, gaf Siri een dag later een ander antwoord: 'Hoezo... zijn er andere telefoons dan?'

Als de ingenieurs bij Apple Siri hebben 'afgeleerd' om de Lumia 900 aan te wijzen, kunnen ze weer aan de bak. Want de kans is groot dat Siri nu als beste smartphone wéér een concurrerend product noemt: de Samsung Galaxy SIII.

In hun niet-aflatende strijd om de smartphonetroon hebben de Zuid-Koreanen niet één, maar wel een dozijn schoten voor Apple's boeg gelost. Hun SIII heeft een groter scherm, waarop het prettig webbladeren en video's bekijken is. Er zit een krachtigere processor in het toestel, die toepassingen sneller laat lopen.

De opslagcapaciteit is uit te breiden tot 128 GB, twee keer zoveel als in de duurste iPhone 4S. Online krijg je er van Samsung 50 gigabyte bergruimte bij, via de website Dropbox. Apple geeft een schamele 5 gigabyte parkeerruimte weg. Als de batterij van de SIII versleten raakt, kun je hem eenvoudig vervangen. Bij de iPhone moet je dan terug naar Apple, dat er tegen betaling een nieuwe accu in zet.

Maar het is niet de hardware die de SIII bijzonder maakt. Dat zijn de foefjes waarmee Samsung zijn vlaggeschip heeft uitgerust. Neem 'Meteen Bellen'. Ben je bezig aan een sms en bedenk je halverwege dat je de ander liever gewoon aan de lijn hebt, dan breng je het toestel naar je hoofd en belt de SIII automatisch het nummer.

'Slim sluimeren' is ook zo'n kleine, handige innovatie. Om energie te besparen, dimmen mobieltjes het scherm als je een tijdje niks doet. Fijn voor de batterijduur, maar onhandig als je net op een klapper in Wordfeud zit te broeden. De SIII heeft een sensor ingebouwd die 'ziet' dat je naar het toestel zit te staren. Zolang dat het geval is, blijft het toestel 'wakker'.

Een ander handigheidje is 'Slim Melden'. Als je de SIII oppakt nadat je hem een poosje niet hebt aangeraakt, trilt hij kort als er in de tussentijd berichten zijn binnengekomen of je een gesprek hebt gemist. Niks wereldschokkends, maar gemak dient de mens. Sowieso hebben de Galaxy's altijd al een beter virtueel toetsenbord gehad. Op de iPhone tikken we sneller fouten in een e-mail of sms. Op de SIII véél minder.

Vanwege de combinatie van stevige spierballen en slimme software is de Galaxy SIII hier en daar gekroond tot de koning onder de smartphones. De nieuwe Samsung is niet zozeer een concurrent van de iPhone 4S, concludeert het gadgetblog SlashGear, maar van de iPhone 5. Apple zwijgt in alle toonaarden over het toestel waarvan iedereen aanneemt dat het in de herfst op de markt komt.

Maar is de SIII dè 'iPhone-killer'?

Consumenten baseren hun keuze voor een smartphone grotendeels op de software. De Galaxy SIII draait op de mobieltjesmotor van Google. Gebruikers kunnen dat Android OS veel meer plooien naar hun eigen voorkeuren, maar de software biedt tegelijkertijd minder bedieningsgemak. Het is iets te veel een techneutentelefoon. Klik en veeg door de instellingen en pardoes beland je in de krochten van het besturingssysteem - alsof tijdens het rijden de motorkap van je auto afvliegt.

Voorbeeld: klik in het menu 'Applicatiebeheer' aan. Je plonst in een lijst met liefst 200 toepassingen, met nietszeggende namen als 'DSMForwarding', 'BadgeProvider', 'ChokoEUKor' of 'Winderig weer'. Van veel van die apps is het helemaal de bedoeling niet dat je die als gebruiker ziet. Ze horen zegenrijk werk in de achtergrond te verrichten. Het vervelende voor Samsung is dat de Zuid-Koreanen daar weinig aan kunnen doen: het is Google dat Android maakt.

Andere onvolkomenheden zou Samsung wel kunnen aanpakken. Er zitten op de SIII liefst vier apps waarmee je andere toepassingen kunt vinden en downloaden. Behalve Google Play (de officiële markt voor Android) vinden we Samsung Apps, S Suggest en Meer services. De laatste drie zijn etalages van Samsung. Dat heeft ook nuttige apps op de Galaxy gezet als S Note (een kladblok waarop je met je vinger kunt schrijven en tekenen) naast overbodige software als Samsung Go, een carrousel met nieuws, een videojournaal, tweets en - jakkes - reclame.

Wat de bediening aangaat, mist Android nog de eenvoud en elegantie van iPhones iOS. Wat hardware betreft, ligt Samsung voorlopig voor op de concurrent uit Cupertino. Apple kan aan het werk. Om te voorkomen dat Siri, als straks iemand vraagt wat de beste smartphone is, antwoordt: 'Hoezo... zijn er andere toestellen dan de Galaxy dan?'

iPhone 4S van Apple

'It's the most amazing iPhone yet'

uit sinds 28 oktober 2011

kleuren zwart en wit

brein 1.2 GHz dual core processor

gewicht 140 gram

batterij 1430 mAh batterij

batterijduur 7,4 uur spreektijd, 6,5 uur inter- netten, 9,2 uur video kijken*

software iOS 5.1.1

werkgeheugen 0,5 GB intern

opslagruimte 16, 32 of 64 GB, niet uit te breiden

soort scherm Retina

schermbreedte 3,5 inch (9 centimeter)

resolutie 960 x 640 pixels

video 1080p

camera 8 megapixels

stembesturing Siri

afmetingen 11 cm hoog, 6 cm breed, 9,3 mm dik

prijs vanaf 599 euro zonder abonnement

Samsung Galaxy SIII

'Designed for humans, inspired by nature'

uit sinds 29 mei

kleuren kiezelblauw en marmerwit

brein 1.4 GHz quad core processor

gewicht 133 gram

batterij 2100 mAh batterij

batterijduur 10 uur spreektijd, 5 uur internet- ten, 10 uur video kijken*

software Android OS 4.0

werkgeheugen 1 GB intern

opslagruimte 16, 32 of 64 GB, uitbreidbaar tot 64 GB met microSD-kaart

soort scherm Super AMOLED

schermbreedte 4,8 inch (12 centimeter)

resolutie 1280 x 720 pixels

video 1080p

camera 8 megapixels

stembesturing S Voice

afmetingen 13 cm hoog, 7 cm breed, 8,6 mm dik

prijs vanaf 699 euro zonder abonnement

* Test door GSMArena-blog

Verslaat de Galaxy SIII de iPhone 4S?

JA!

Snellere processor

Breder scherm

Innovatieve ingebouwde software

Betere accuduur

Uitbreidbaar geheugen

Vervangbare batterij

Lichter (7 gram)

Geleverd met meer online opslag

NEE!

Duurder

Minder apps, van mindere kwaliteit

Stembesturing nog magertjes

Minder makkelijk met één hand te bedienen

Paradepaard van Nokia

De Lumia 900 is in januari uitgeroepen tot de beste smartphone op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De Lumia 900 kan zich wat schermgrootte meten met de Galaxy SIII, al is de resolutie wat lager (800 bij 600 pixels). De batterijduur is opgevoerd. Onder de motorkap draait het opvallende Windows Phone 7.5. De Lumia's zijn voorzien van allerlei gratis handigheidjes zoals routenavigatie (maakt TomTom brodeloos), een online muziekdienst (Spotify kan weg) en Creative Studio (laat Photoshop maar thuis).

Vlaggeschip van HTC

HTC zit ook niet stil. In april introduceerde de mobieltjesbouwer uit Taiwan zijn jongste topmodel, de One X, en techbloggers raken maar niet uitgetikt over het grote scherm en de camera, die sneller start dan alle concurrenten, en een flitser met vijf sterktes (afhankelijk van de afstand tot het object). In de One X is technologie verwerkt van Beats Electronics, het bedrijf van rapper Dr. Dre. Dat verklaart de fijne bassen. De One X weegt 130 gram. Onbedoeld aanbevolen door Apple, toen dat bedrijf tevergeefs de import in de VS probeerde te verbieden.

undefined

Meer over