Ionica Smeetsmet wat boekenwijsheid

O Polare,

Dat was pijnlijk vorige week: een paginagrote advertentie in het magazine voor jullie boek+filmweken, terwijl jullie winkels dicht waren. Laten we hopen dat jullie ter compensatie alweer open zijn als deze column verschijnt. Want ik heb goed nieuws over boekenverkoop.

De laatste keer dat ik in een van jullie filialen was, viel er echter weinig te verkopen. De winkel lag er rommelig bij en ik vroeg bij de informatiebalie waar ik Saigoku van Cees Nooteboom kon vinden. De man achter de balie zuchtte diep. Volgens de computer waren er drie exemplaren aanwezig, maar hij had die ochtend al tevergeefs een uur gezocht voor een andere klant. Nu ontbrak hem de moed om het nog eens te proberen en hij raadde me aan om het maar bij Bol.com te bestellen.

Ik moest denken aan wat ik de directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond laatst hoorde vertellen bij BNR Nieuwsradio. Hij stuurde een mystery-shopper naar boekhandels met de opdracht: koop een boek en zolang de verkoper je een boek aanraadt, blijf jij ja zeggen. Een riskante onderneming, want in principe kon je aan deze man de complete winkel verkopen. Maar hoeveel boeken verkocht de gemiddelde winkel aan deze mystery-shopper? Iets meer dan één.

Soms denk ik dat dit is waar Bol.com genadeloos wint van de boekhandel. Niet eens omdat ze altijd open zijn, niet omdat ze snel leveren, niet omdat hun collectie zo groot is. Nee, puur omdat Bol je altijd meer aansmeert dan je van plan bent te kopen. Met altijd nog even een leuke tip voordat je gaat afrekenen en attente mailtjes dat er een nieuwe luxe-editie van je lievelingsschrijver is verschenen.

Maar goed, deze column heet natuurlijk geen 'Boekenmeisjes', ook al houd ik misschien nog wel meer van boeken dan van wiskunde. Daarom een klein stukje cijferwijsheid. Bij de sombere berichten over de teloorgang van de boekenmarkt in het algemeen en Polare in het bijzonder zie ik regelmatig grafiekjes die laten zien dat de verkoop van boeken de laatste jaren dramatisch terugloopt.

Wat ik echter als wiskundige heb geleerd, is om dit soort grafieken een beetje te wantrouwen. Het ziet er wel heel dramatisch uit met die as die pas bij 35 miljoen begint. Maar hoe ziet de trend er op de lange termijn eigenlijk uit? Op de site van het sectorinstituut bibliotheken vind ik completere gegevens.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat er in 2006 een uitgebreidere manier van tellen is ingevoerd - dat verklaart de grote sprong omhoog. Desondanks ziet het er met dit plaatje toch een stuk minder somber uit voor de boekenwereld. Kijk eens naar dat dal in het begin van de jaren negentig (toen er grappig genoeg nog nauwelijks internet was met al zijn afleiding, webwinkels en downloadsites). Maar een paar jaar later braken de boekverkopen alle records.

Mijn tip: lees als u weer open bent snel Goochelen met getallen van Hans van Maanen en probeer dat boek vooral ook aan zo veel mogelijk klanten te verkopen.

Moedig voorwaarts,

Ionica

undefined

Meer over