Nieuws

IOC verwijdert twee Belarussen van Spelen na rel rond weggestuurde sprintster

Twee leden van het olympisch team van Belarus zijn hun accreditatie voor de Olympische Spelen kwijtgeraakt en hebben het olympisch dorp in Tokio meteen moeten verlaten. Het gaat om Joeri Mojsevitsj, coach van het Belarussische atletiekteam, en teamlid Artoer Sjoemak. De twee probeerden eerder deze week olympisch sprintster Kristina Tsimanoeskaja te dwingen het vliegtuig naar Belarus te nemen.

Kristina Tsimanoeskaja bij de Poolse ambassade in Tokio. Beeld Reuters
Kristina Tsimanoeskaja bij de Poolse ambassade in Tokio.Beeld Reuters

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vrijdag (lokale tijd) dat het besloten heeft de accreditaties van het tweetal in te trekken. Niet alleen moeten ze het olympisch dorp verlaten, door de coronamaatregelen betekent het dat ze ook niet langer in Japan mogen verblijven.

‘In het belang van het welzijn van Belarussische atleten die op dit moment nog in Tokio zijn, heeft het IOC gisteravond de accreditaties van de twee coaches ingetrokken’, meldt het comité in een verklaring. ‘De twee coaches hebben wij verzocht het olympisch dorp per direct te verlaten en zij hebben dat ook gedaan.’

De gevluchte 24-jarige Tsimanoeskaja uit Belarus kwam donderdag aan in Polen. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet. Haar coaches dwongen haar vervolgens huiswaarts te vliegen. In plaats daarvan ging Tsimanoeskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden.

Het IOC meldt dat het een onderzoek instelt naar het incident om ‘de rol die de coaches speelden op te helderen’. Het olympisch team van Belarus heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen.

Opname

De leiding van de Belarussische selectie vertelde Tsimanoeskaja zondag dat zij moest vertrekken, nadat zij openlijk kritiek had geuit op de beslissing haar plotseling in te schrijven voor de 4 x 400 meter estafette, hoewel ze getraind had voor de korte afstand. Zij moest de plaats innemen van collega’s die niet alle verplichte dopingtesten hadden doorlopen.

Uit een opname van het gesprek dat zij met de staf van de selectie voerde, blijkt dat die haar onder zware druk heeft gezet om terug te gaan naar haar land en verder haar mond te houden. ‘We hebben de opdracht gekregen: jij gaat vandaag op het vliegtuig. Je komt thuis, schrijft niets en geeft geen commentaar’.

Ze waarschuwden haar dat de minister van Sport zelf had gezegd dat hij haar optreden als ‘insubordinatie’ beschouwde. Maar als ze braaf naar huis zou gaan en haar mond zou houden, zou het allemaal met een sisser aflopen, verzekerden ze haar. Wel eisten ze nog 350 dollar aan daggelden van haar terug, omdat ze voortijdig uit Tokio zou vertrekken.

Tegen de Japanse politie vertelde ze dat ze bang was om naar haar eigen land terug te gaan waar zij in de staatsmedia wordt afgeschilderd als een halve landverrader. De atlete is bang dat zij thuis gedwongen zal worden in het openbaar het boetekleed aan te trekken, net als de activist Roman Pratasevitsj die in mei uit een Ryanair-toestel werd gehaald na een gedwongen landing in Minsk.

Meer over