Nieuws

Invloedrijke Britse architect Richard Rogers overleden: van Centre Pompidou tot Millennium Dome

De Britse toparchitect Richard Rogers is zaterdagavond op 88-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Londen. Dat meldt de Britse omroep BBC op basis van een woordvoerder. Rogers werd 88 jaar. Waaraan hij is overleden, is niet bekendgemaakt.

Redactie
De Britse architect Richard Rogers in 2007 bij een van zijn beroemdste werken, het Centre Pompidou in Parijs, dat hij samen met de Italiaan Renzo Piano ontwierp. Beeld AFP
De Britse architect Richard Rogers in 2007 bij een van zijn beroemdste werken, het Centre Pompidou in Parijs, dat hij samen met de Italiaan Renzo Piano ontwierp.Beeld AFP

Rogers werd in 1933 geboren in Florence (Italië) en studeerde architectuur in Londen en Yale. Samen met de Italiaan Renzo Piano ontwierp hij het Centre Pompidou in Parijs. Het toonaangevende centrum voor moderne kunst met zijn kleurrijke pijpen en buizen aan de gevel, behoort tot de belangrijkste attracties van Parijs en werd in 1977 geopend. Het centrum bezit met meer dan 100.000 werken een van de belangrijkste collecties van moderne en hedendaagse kunst.

Rogers wordt volgens de BBC beschouwd als een van de meest succesvolle en invloedrijkste architecten ter wereld. Ook onder meer de Millennium Dome (The O2) in Londen, het gebouw van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en het Three World Trade Center in New York zijn van Rogers’ hand. Ook drukte hij zijn stempel op verschillende luchthavens door terminals te ontwerpen voor onder andere Heathrow (Londen) en Barajas (Madrid). In België ontwierp Rogers het Antwerpse justitiepaleis, ook wel het vlinderpaleis genoemd, dat in 2006 werd geopend.

Tijdens zijn carrière kreeg Rogers verschillende onderscheidingen. In 2007 was de Brit de laureaat van de Pritzker Prize, de meest prestigieuze architectuurprijs.

In 1991 sloeg koningin Elizabeth II hem tot ridder. Vijf jaar later kreeg hij de titel van baron.

Bekijk hieronder enkele van de meest indrukwekkende ontwerpen van Richard Rogers:

De Millennium Dome in Londen. Beeld AFP
De Millennium Dome in Londen.Beeld AFP
Het Centre Pompidou in Parijs. Beeld AFP
Het Centre Pompidou in Parijs.Beeld AFP
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.  Beeld AFP
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.Beeld AFP
De Leadenhall Building, ook wel 'de Kaasschaaf' genoemd.  Beeld AFP
De Leadenhall Building, ook wel 'de Kaasschaaf' genoemd.Beeld AFP
Het Three World Trade Center in New York. Beeld AFP
Het Three World Trade Center in New York.Beeld AFP
Meer over