Nieuws

Investico: Arbeidsmigranten worden illegaal getest op drugsgebruik

Honderden Nederlandse bedrijven testen arbeidsmigranten uit Oost-Europa illegaal op drugsgebruik, blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Daarmee overtreden deze bedrijven de privacywet, bevestigt privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Poolse arbeidskrachten plukken frambozen in Nederland. Beeld Marcel van den Bergh
Poolse arbeidskrachten plukken frambozen in Nederland.Beeld Marcel van den Bergh

Beveiligingspersoneel en speciaal ingehuurde testbedrijven nemen ‘aan de poort’ speeksel af bij werknemers. Behalve alcohol, wordt ook gecontroleerd op drugs. Het testen gebeurt in allerlei sectoren, van de (petro)chemie, tot de voedings- en levensmiddelenindustrie. Werkgevers gebruiken jaarlijks tot tienduizenden éénmalige testen. In Nederland werken en wonen zo’n 400.000 flexmigranten.

Werkgevers kopen die testen in bij commerciële testbedrijven. Dräger, producent van de test, ziet de verkoop van de testkits in Nederland al jaren stijgen. Een scala aan bedrijven heeft volgens de producent interesse: visinkopers, bakkerijen en zelfs zorginstellingen. Precieze cijfers wil Dräger niet noemen, maar jaarlijks verkoopt het tussen de 50 en 70.000 drugstesten. Slechts een fractie daarvan gaat naar de enige niet-medische instantie in Nederland die mag testen op drugs: de politie.

Het testen gebeurt niet zonder reden. Het gebruik van speed is onder jonge werknemers uit Polen en Roemenië in opkomst. Zware werkomstandigheden lijken het amfetaminegebruik te bevorderen. Werknemers maken lange dagen, en verrichten veelal monotoon werk.

Vanwege de privacywet is testen op drugs slechts onder zeer beperkte voorwaarden toegestaan. Binnen een bedrijf mag alleen de bedrijfsarts testen, waarna de uitslag valt onder het medisch beroepsgeheim. Alleen chauffeurs, schippers, machinisten en piloten mogen wettelijk gezien in werkverband getest worden op drugsgebruik.

Hoewel AP bevestigt dat met het testen van arbeidsmigranten de wet wordt overtreden, heeft de privacywaakhond geen zicht op de omvang van de illegale testpraktijk. Ook kreeg AP de afgelopen jaren geen klachten van werknemers, meldt Trouw.

Meer over