Invalster Tansikoezjina stevent af op titel

Met een monsterscore van twaalf punten uit zeven partijen gaat de 22-jarige Tamara Tansikoezjina ruimschoots aan de leiding bij het WK dammen voor vrouwen....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Ook de Nederlandse Tanja Chub bleek gisteren onder de indruk van het spel van de debutante uit Isjambai, vlakbij de Oeral. Chub zette haar partij angstig en verdedigend op. Nog meer ontgoocheld was de concurrentie toen ze vervolgens, naief, in de lokzet trapte die de witspeelster fraai had opgezet. De doorbraakcombinatie van Chub faalde op een lichte maar evengoed vernietigende tegenactie van Tansikoezjina.

Met nog twee ronden te spelen bedraagt de voorsprong van de Russin twee volle wedstrijdpunten. Geoliede strategieën, een groot concentratievermogen en een eigenwijs brilmontuur zijn de handelsmerken van Tansikoezjina die als derde invalster op de deelnemerslijst toegang kreeg tot het WK. Interviews geeft ze pas na de negende ronde, als de missie is volbracht.

Voor de Letse wereldkampioene Zoja Goloebjeva verloopt het toernooi als in haar ergste nachtmerrie. Zij kan zich opmaken voor een match om de mondiale titel tegen de nieuwe wereldkampioene.

Meer over