Inval bij bergers om kartelzaak van 9 jaar terug

De inval van kartelbestrijder NMa bij de bergingsbedrijven Smit Internationale en Wijsmuller in IJmuiden vorige week is het gevolg van een poging tot oplichting van de overheid in 1995....

Dat heeft directeur John Verschelden van Wijsmuller dit weekeinde desgevraagd bevestigd. De NMa heeft vorige week de hoofdkantoren van Smit en Wijsmuller twee dagen lang op bewijsstukken onderzocht.

De zaak draait om de aanbesteding voor een contract voor de bemanning van drie schepen van de overheid die voor onderzoek en oliebestrijding op zee werden ingezet, de Smal Agt, Mitra en Zirfaea.

Boskalis dreigde dit contract in 1995 kwijt te raken, omdat Rijskwaterstaat ook concurrenten Smit Internationale en Wijsmuller wilde toelaten tot de aanbestedingsprocedure. In die procedure zouden de bergers moeten concurreren om een nieuw driejarig contract voor de jaren na 1995.

Op initiatief van Boskalis zou daarop overleg zijn gestart tussen de drie partijen met als doel het lucratieve contract aan Boskalis te laten. Smit en Wijsmuller zouden daarmee akkoord zijn gegaan in ruil voor een jaarlijkse financi vergoeding van Boskalis. Na het geheime overleg in de zomer van 1995 op het Rotterdamse kantoor van Smit dienden Smit en Wijsmuller een duurdere offerte in, waarna Rijkswaterstaat Boskalis opnieuw het bemanningscontract gunde.

Directeur Verschelden van Wijsmuller wil 'hangende het onderzoek' door de NMa niet op de details van de prijsafspraak ingaan. Boskalis reageerde dit weekeinde niet op een verzoek om commentaar.

Meer over