Intocht met Groene Piet afgelast

Een optocht met zwarte én groene en oranje Pieten in Hoogezand-Sappemeer gaat niet door na doodsbedreigingen en dreigingen met geweld.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - De Stichting Minimaclub in Groningen, die voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens jaarlijks een Sinterklaasoptocht en -feest organiseert, is donderdag via de telefoon en mail uitgemaakt voor 'landverrader' en 'NSB'er' omdat zij dit jaar wilde afwijken van de traditionele Zwarte Piet.

De bontgekleurde Pieten waren bedoeld als een ludieke reactie op de hoogopgelopen discussie over de vraag of de donkere huidskleur van Sints knechten niet discriminatoir is. 'We zien er toch van af, omdat we niet het risico willen lopen dat de bedreigingen tijdens de optocht worden waargemaakt. Je weet niet wat voor gekken deze kant op komen', zegt Henny Litterop, voorzitter van de stichting. Van de weeromstuit is besloten de Pieten dit jaar zo zwart als roet te laten schminken. 'Zwart is geen realistische huidskleur, bruin wel. Dus dan kan er geen misverstand bestaan over hoe wij Piet zien.'

Zwarte Piet lijkt in het hele land Zwarte Piet te blijven. Op tv, in winkels, kinderkranten en bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen is hij vooralsnog gewoon aanwezig. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 92 procent van de Nederlanders geen punt maakt van Zwarte Piet. Een dinsdag begonnen petitie ('Pietitie') op Facebook kreeg gisteren ruim 1,5 miljoen likes, een record in zo korte tijd.

Grote winkelketens als de Bijenkorf en Albert Heijn zullen pas overwegen iets aan het uiterlijk van Sints hulpjes te doen als een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking daar voor is.

Dat geldt ook voor het Sinterklaasjournaal van de NTR, dat vanaf 11 november tot en met Pakjesavond dagelijks wordt uitgezonden. Los van het feit dat het script al in de zomer klaar was en de opnames zijn gemaakt, ziet de omroep geen aanleiding op de valreep nog iets aan het uiterlijk van de Pieten te veranderen. 'Piet blijft gewoon zwart, zoals altijd en zo lang daarover brede consensus bestaat', zegt een woordvoerder van de omroep. 'Kinderen zitten aan de buis gekluisterd om te weten te komen of hun pakjes wel op tijd aankomen. Dat is het enige wat voor hen telt.'

Ook tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november in de stad Groningen, zal alles bij het oude blijven. Hoewel, zegt een woordvoerder van de gemeente, 'het is Sinterklaas zelf die beslist wat voor Pieten hij meeneemt. Of ze zwart of groen zijn, daar gaan wij niet over.' In het noorden van Nederland maakt nauwelijks iemand zich hier trouwens druk om, zegt hij.

Hetzelfde geldt voor het oosten, stelt hoofdpiet Theo uit Enschede. Al 35 jaar lang regelt hij dat Sinterklaas en zijn knechten in Enschede, Hengelo en omstreken scholen, huiskamers en winkelstraten bezoeken. 'Ik begrijp niets van deze ophef. Kinderen zien Zwarte Piet niet als een slaaf, maar als degene die de pakjes uitdeelt, snoep rondstrooit en voor een hoop gekkigheid zorgt. Wat kan daarmee mis zijn?'

Op de redactie van de kinderkranten Kidsweek en 7Days is de opluchting groot dat het herfstvakantie is en de pietenkwestie waarschijnlijk grote groepen kinderen ontgaat. Hoofdredacteur Lotte Stegeman vindt het een discussie onder volwassenen. Kidsweek, voor basisscholieren, zal er dan ook geen letter aan wijden. 'Je kunt er niet over schrijven zonder te verklappen dat Sinterklaas een grote verkleedpartij is. Daarmee zou alle magie van het feest in één klap verdwijnen. Kinderen zijn conservatief; ze willen dat alles blijft zoals ze gewend zijn.' In het vandaag te verschijnen 7Days, voor middelbare scholieren, is het zwartepietendebat wel het belangrijkste nieuws, met een vette knipoog. Op de voorpagina wordt gespeculeerd over een toekomstig illegaal bestaan van Zwarte Piet, met ondergrondse Sinterklaasparty's.

undefined

Meer over