interview Claudia Roden, culinair auteur

De eerste Johannes van Damprijs, een oeuvreprijs, is gewonnen door de Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden (76).

KARIN AALBERTS

Culinair journalist en schrijver Johannes van Dam schrijft restaurant-recensies in Het Parool, Elsevier en De Morgen en is de auteur van het boek De Dikke Van Dam. De Johannes van Damprijs wordt per dit jaar uitgereikt aan iemand die veel heeft bijgedragen aan de kennis en verspreiding van gastronomie.

Gefeliciteerd. Wat betekent de prijs voor u?

Het is een grote, grote eer. Ik heb veel bewondering voor Johannes van Dam. Toen ik jaren geleden in Londen ging studeren, was het eten daar vreselijk. Net als hier in Nederland trouwens. Ik vroeg altijd aan mensen wat ze hadden gegeten als ze in het buitenland waren geweest. Dat waren toen heel ongepaste vragen, een belachelijk gespreksonderwerp.

Nu is gastronomie 'hot'. Op universiteiten geven ze les in voedsel. Het is een belangrijk onderdeel van onze cultuur geworden en er is een hoop veranderd in de kwaliteit van voedsel. Johannes heeft Nederland meegenomen in zijn passie voor eten. Een man met zoveel interesse en kennis van de voedselcultuur, dat is zeldzaam.

Hij noemt u een van de beste kookboekauteurs. Wat is uw geheim?

Er worden zoveel kookboeken geschreven, ik denk dat je iets anders moet geven dan alleen de recepten. Het verhaal van het gerecht, de geschiedenis, de herkomst. Ik hoorde laatst een verhaal waarin iemand over een gerecht vroeg: 'Is het Thais? Is het Chinees? Nee, het is van het internet.'

Hoe begon uw carrière als kookboekauteur?

Ik heb jarenlang recepten verzameld, puur voor mijn eigen plezier. Die werden plotseling heel belangrijk toen wij als Joodse familie uit Egypte moesten vluchten voor de nazi's. De gehele Egyptisch-Joodse gemeenschap waaierde uit over de wereld. De recepten werden toen driftig uitgewisseld en opgeschreven om maar vast te houden aan onze cultuur. In mijn eerste boek A Book of Middle Eastern Food staan een hoop over de gastronomie uit mijn vaderland.

Is de keuken van het Midden-Oosten favoriet?

Ik hou van Egyptisch eten, maar dat is persoonlijk. Het is geen hoogwaardige cuisine. Veel van de gerechten zijn nageaapt uit de Turkse keuken. Dat is samen met de Marokkaanse en Libanese mijn favoriete keuken. Alhoewel ik ook een voorkeur heb voor Iraans en Syrisch eten. Ik wou daar ooit een boek over schrijven, maar niemand wou daar iets over horen. Het is voedsel dat wordt geassocieerd met oorlog.

undefined

Meer over