Internet-tycoon Jeff Bezos vindt Apollo-raket op bodem oceaan

AMSTERDAM - Het is een grote duik voor een mens, maar een dipje voor de mensheid. Jeff Bezos, de oprichter van de websuper Amazon.com, wil de vijf raketmotoren boven water halen die de eerste mens naar de maan brachten. De eerste trap van de Saturnus V-raket ligt sinds 16 juli 1969 op de bodem van de Atlantische Oceaan, uit de kust van Florida.

Vier dagen na de lancering, op 20 juli, wandelden de Amerikaanse astronauten Neil Armstong en Buzz Aldrin over de maan.

Bezos zegt de motoren van de Apollo 11 te hebben gevonden op 4.270 meter diepte. Onduidelijk is hoe het gevaarte van 42 meter hoog en 10 meter breed eraan toe is na ruim veertig jaar in zout water. 'We zullen wel zien', stelt de miljardair op zijn blog, 'alles is van stevig materiaal gemaakt.'

De eerste trap van de Saturnus V-raket woog 130 ton en viel in 1969 van bijna 70 kilometer hoogte met een daverende klap in zee. De vijf F1-motoren van raketbouwer Rocketdyne hadden 2 minuten en 41 seconden gebrand, inclusief de 12 seconden die nodig waren om de draagraket van de grond te krijgen.

Bezos erkent dat de motoren, zoals alle artefacten van Apollomissies, eigendom zijn van de Amerikaanse overheid. Hij hoopt dat de NASA ze beschikbaar stelt aan musea. De ruimtevaartdienst zegt formeel nog niets te hebben gehoord van Bezos, maar een woordvoerder noemt het vooruitzicht 'spannend'.

undefined

Meer over