NieuwsMyanmar

Internationale rechtbanken buigen zich over vervolging Rohingya door Myanmar

Twee jaar nadat Myanmar honderdduizenden moslims met grof geweld op de vlucht heeft gedreven, neemt de juridische druk op het Zuidoost-Aziatische land toe. Aanklachten van genocide richten zich ook op officieus staatshoofd Aung San Suu Kyi, die door haar zwakke optreden in de Rohingya-crisis veel van haar humanitaire glans verloor.

Marije Vlaskamp
Rohingya bidden tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis van hun vlucht uit Myanmar in 2017.   Beeld REUTERS
Rohingya bidden tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis van hun vlucht uit Myanmar in 2017.Beeld REUTERS

Drie rechtbanken buigen zich over de vervolging van de Rohingya, die volgens recent onderzoek van de Verenigde Naties alle trekken van een genocide had. Het overwegend boeddhistische Myanmar behandelt de Rohingya, die al generaties in Myanmar wonen, op zijn best als paria’s, maar vaker zijn hun dorpen in brand gestoken en is hun land afgepakt. Myanmar beschouwt de Rohingya als illegale migranten.

In 2017 joeg het Myanmarese regeringsleger 700 duizend Rohingya op de vlucht door hun woongebieden te omsingelen en aan te vallen. Daarbij vielen duizenden doden. Wie de etnische zuiveringen overleefde, kon maar op een plek terecht: overvolle vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh.

Symbool geweldloze vrijheidsstrijd

Het Internationaal Strafhof in Den Haag maakte vandaag (donderdag) bekend een onderzoek te openen naar de behandeling van de Rohingya. Het Strafhof in Den Haag richt zich op het bewijzen van misdaden tegen de menselijkheid. Een andere procedure om gerechtigheid voor de Rohingya te krijgen, is aangespannen door het Afrikaanse land Gambia bij het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties in Den Haag.

In Argentinië buigt een rechter zich over de vervolging van kopstukken van de Myanmarese regering, inclusief Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Het is voor het eerst dat Aung San Suu Kyi, ooit als symbool van de geweldloze vrijheidsstrijd tegen een militaire dictatuur de lieveling van de internationale gemeenschap, ter verantwoording wordt geroepen over haar verantwoordelijkheid voor de Rohingya-crisis. Myanmar houdt nog steeds vol dat er geen mensenrechten zijn geschonden bij de ‘repatriëring’.

Lees meer

Correspondent Michel Maas beschrijft in deze reportage hoe de vluchtelingen in 2017 de grens met Bangladesh overstaken. Daar bivakkeren ze sindsdien onder mensonterende omstandigheden in vluchtelingenkampen. Bekijk hier hoe het leven daar is.

Meer over