Internationale bezorgdheid over chaotisch Italië

Terwijl de politieke partijen in Italië zich het hoofd breken over de vraag wat ze aanmoeten met de verkiezingen die geen duidelijk winnaar hebben opgeleverd, reageren Europese politici bezorgd op de impasse in Rome. De politieke patstelling heeft de eurocrisis doen oplaaien.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Het lijkt vrijwel onmogelijk een regering te vormen nu centrum-links noch centrum-rechts een werkzame meerderheid heeft in de volksvertegenwoordiging. Dat lukt alleen als partijen samenwerken die tot nu toe gezworen vijanden waren. Het woord 'onregeerbaar' verscheen dan ook prominent op de voorpagina's van Italiaanse kranten.

De centrum-rechtse leider Silvio Berlusconi, schrik van veel Europese politici, die een onverwacht sterke comeback maakte, sprak zich uit tegen nieuwe verkiezingen. Hij riep op tot bezinning en zei ervan uit te gaan dat er wel degelijk een regering kan worden gevormd als politici bereid zijn offers te brengen. Volgens hem moeten de Italianen zich niets aantrekken van de 'gekke financiële markten'.

Ook de centrum-linkse leider Pier Luigi Bersani, die met een miniem verschil Berlusconi achter zich liet, voelt niets voor nieuwe verkiezingen. Hij staat voor de uiterst lastige taak een coalitie te vormen met Berlusconi, de man die volgens hem Italië slechts ellende heeft bezorgd, of met de onvoorspelbare komiek Beppe Grillo, die onbekend is met de traditionele politiek. Bersani sprak gisteren geen voorkeur uit voor een politieke partner. Hij zei dat zijn land in een 'dramatische situatie' terecht is gekomen.

Het blok van Bersani is de grootste partij in de Kamer van Afgevaardigden, maar heeft geen meerderheid in de Senaat. Om te kunnen regeren is een meerderheid in beide kamers nodig. Volgens Grillo zal een nieuwe regering, als die er al komt, het hooguit een half jaar volhouden. 'Ze zullen niet kunnen regeren, of ik erin zit of niet.'

Europese politici deden hun best rustig te reageren. Ze spraken de hoop uit dat Italië doorgaat op de weg van bezuinigingen en hervormingen, die de vorige, technocratische regering van Mario Monti insloeg. Maar met de uitslag heeft het electoraat juist zijn afkeer van de saneringen geuit.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, drong er bij Rome op aan door te gaan met de hervormingen. Zijn Spaanse collega José Manuel Garcia-Margallo uitte zijn 'buitengewone bezorgdheid' over de financiële gevolgen van de verkiezingsuitslag. 'Dit is een sprong in het duister waar niemand beter van wordt.'

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie vindt niet dat de verkiezingsuitslag ertoe dwingt het door Brussel voorgestane bezuinigingsbeleid te versoepelen. Hij riep de regeringsleiders op hun rug recht te houden. 'Ik hoop niet dat we vanwege de verkiezingen in één land, gaan toegeven aan populisme.'

Volgens Barroso is het economisch medicijn van saneren en hervormen de enige weg naar nieuwe groei en banen. Hij wees erop dat deze aanpak in Letland, Ierland, Portugal en Spanje zijn vruchten begint af te werpen.

Na de verkiezingsuitslag schoten de rentetarieven van de probleemlanden in de eurozone - en met name Italië - omhoog. Duitsland en Nederland konden daar als vluchthavens voor beleggers van profiteren. De effectenbeurzen leden de grootste verliezen van het jaar: van ruim 1 procent in Londen tot 1,5 procent in Amsterdam, 4 procent in Madrid en 5 procent in Milaan.

De toezichthouders op de beurs van Milaan kondigde zelfs een verbod aan op shortselling aan - het op termijn verkopen van aandelen die men niet zelf bezit - in de grootste bank van het land, Intesa San Paolo. De koers was met meer dan 10 procent gedaald. UniCredit zakte 8,5 procent en Mediobanca leverde 8,6 procent in.

Op alle markten waren de banken de grootste verliezers. In de AEX waren de financiële fondsen ING en Aegon de grootste dalers, met minnen van 5,3 en 3,8 procent. Verontrustend was dat het vertrouwen in Italiaanse staatsobligaties, dat sinds december langzaam was gestegen, in een klap werd weggevaagd. Op grote schaal verkochten beleggers Italiaans staatspapier in ruil voor Duits en Nederlands. Het rendement op tienjarige Italiaanse staatsobligaties liep op van 4,5 tot 4,85 procent, het hoogste niveau sinds december. Spaanse staatsobligaties werden in de val meegesleept.

Pagina 29: Commentaar

undefined

Meer over