Internationaal onderzoek gevraagd naar orgaanhandel door Kosovaars bevrijdingsleger

PRISTINA/TIRANA - Kosovo en Albanië hebben om een internationaal onderzoek gevraagd naar de beschuldiging dat Kosovaarse vrijheidsstrijders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan orgaanhandel.


In een rapport van de Raad van Europa betichtte Dick Marty leden van het Kosovaarse bevrijdingsleger UCK ervan dat zij tijdens de oorlog met Servië mensen van Servische afkomst zouden hebben ontvoerd en gedood. Vervolgens zouden zij hun organen hebben verkocht. Marty beschuldigde ook de Kosovaarse premier Hashim Thaci, destijds een van de commandanten van het UCK, dat hij het hoofd was van een 'maffia-achtige' organisatie. Thaci spreekt de beschuldigingen tegen en heeft gedreigd Marty voor de rechter te dagen.


De Albanese premier Sali Berisha zei gisteren dat een internationaal onderzoek 'het beste antwoord' is op dit 'racistische en lasterlijke rapport'.


De afgelopen dagen zijn Kosovaarse burgers een handtekeningenactie begonnen. Zij willen de leden van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa onder druk zetten om tegen het rapport van Marty te stemmen. Een veteranenorganisatie zegt binnen één week al ruim 120 duizend handtekeningen te hebben verzameld, op een bevolking van slechts twee miljoen zielen.


Meer over