Nieuws

Internationaal Atoomenergieagentschap: Iran blokkeert toezicht op nucleair programma

Iran blokkeert deels het toezicht op zijn nucleaire programma. Dat heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zondag bekendgemaakt. Het land ontzegt inspecteurs van het IAEA de toegang tot een werkplaats waar onderdelen van centrifuges worden gemaakt die worden gebruikt om uranium te verrijken, aldus een woordvoerder van het Atoomenergieagentschap.

Iraanse kinderen op korteafstandsraketten in een straatexpositie van het Iraanse leger, zaterdag in Teheran, om de zogenoemde 'Defensieweek' te vieren, die markeert dat het 41 jaar geleden is dat de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988) uitbrak.  Beeld EPA
Iraanse kinderen op korteafstandsraketten in een straatexpositie van het Iraanse leger, zaterdag in Teheran, om de zogenoemde 'Defensieweek' te vieren, die markeert dat het 41 jaar geleden is dat de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988) uitbrak.Beeld EPA

Rafael Grossi, hoofd van het IAEA, bereikte op 12 september een akkoord met Iran dat het IAEA in staat zou stellen het onderhoud van zijn controleapparatuur te hervatten en de opslagmedia te vervangen, zodat het agentschap het betwiste nucleaire programma van Iran ononderbroken kan controleren.

De overeenkomst is overal uitgevoerd, behalve in de centrifugewerkplaats in Karaj, ten westen van Teheran, aldus het IAEA. In juni was er ook een incident op de locatie in Karaj waarbij camera’s van het IAEA werden beschadigd. Iraanse media noemden dat toen een mislukte sabotagedaad.

De uitbreiding van de Iraanse verrijkingsinstallaties met steeds krachtigere centrifuges baart het IAEA en de internationale gemeenschap zorgen. Verrijkt uranium wordt toegepast in kernreactoren, maar kan ook in kernwapens worden gebruikt. Dat laatste is de grote vrees van de internationale gemeenschap. Het verwerkte uranium in Iran heeft zo’n hoge zuiverheidsgraad dat het relatief snel verder kan worden verwerkt tot materiaal dat geschikt is voor wapens.

Begin september en ook al vorig jaar meldde het IAEA al dat Iran steeds meer uranium verrijkt en zijn voorraad vergroot. Dat is in strijd met de afspraken in het nucleaire akkoord dat in 2015 is gesloten. De Iraniërs beloofden toen hun nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor de opheffing van economische sancties.

Teheran houdt zich sinds 2019 al niet meer aan het nucleaire akkoord, nadat de Verenigde Staten zich een jaar eerder eenzijdig terugtrokken en vervolgens Iran opnieuw sancties oplegden. Het was toenmalig president Trump die zich terugtrok uit de nucleaire overeenkomst, die sindsdien niet meer in acht wordt genomen. Het akkoord was bedoeld om het voor Teheran moeilijker te maken kernwapens te ontwikkelen.

Onderhandelingen om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen begonnen in april in Wenen, maar werden vervolgens opgeschort na de regeringswisseling in Iran in juni.

Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Beeld EPA
Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).Beeld EPA
Meer over