Interlandcarrière Elson eindigt in ruzie

AMSTERDAM - Het Nederlands basketbalteam speelt vanavond zonder Francisco Elson het EK-kwalificatieduel met Estland. Een meningsverschil tussen de voormalig NBA-speler en bondscoach Toon van Helfteren heeft zijn interlandcarrière abrupt beëindigd.


Elson (37) is een van de beste basketballers die Nederland heeft voortgebracht en de enige Nederlander met een NBA-titel op zak. Hij had zijn interlandcarrière deze zomer willen afsluiten met de laatste kwalificatieduels voor het EK van 2015. Een verschil van mening over de behandeling van een knieblessure heeft tot zijn vertrek geleid bij de Nederlandse ploeg.


Elsons knie raakte opgezwollen vlak voordat Nederland eind juni een weekeinde naar Wit-Rusland zou gaan voor twee oefeninterlands. Hij wilde zich meteen laten behandelen, waardoor hij de oefentrip zou missen. Elson: 'Maar de bondscoach zei: als je niet meegaat, val je buiten de boot.'


Elson besloot toch niet mee te gaan naar Wit-Rusland en daarmee kwam er abrupt een einde aan zijn interlandloopbaan. 'Heel raar', aldus Elson.


Van Helfteren zegt 'teleurgesteld' te zijn over de gang van zaken. 'Wij beginnen met het Nederlands team onder aan de ladder en we hebben alle mankracht nodig.' Van Helfteren vond alleen dat Elson zich ook na het weekeinde kon laten behandelen: 'Het was geen carrièrebedreigende blessure. Ik wilde graag dat Francisco mee zou gaan naar Wit-Rusland, ook al kon hij niet spelen. Met zijn ervaring kan hij de jonge jongens op weg helpen.'


De botsing tussen sterspeler en bondscoach vond plaats terwijl Van Helfteren, in maart aangetreden, probeert de teugels aan te halen bij de ploeg. Zo zette hij ook spelverdeler Rogier Jansen uit de selectie omdat die het eerste deel van het zomerprogramma zou missen vanwege zijn vakantie.


Sinds hun meningsverschil is er geen contact meer geweest tussen Elson en Van Helfteren. De bondscoach liet woensdag weten dat wel wordt nagedacht over een passend afscheid voor de ex-international. 'Deze zomer is nog lang niet ten einde.'


Elson geldt als een van de beste basketballers die Nederland heeft voortgebracht. Hij werd in 1999 gedraft door de Amerikaanse profcompetitie NBA en speelde daar van 2003 tot 2012. Het leverde Elson behalve miljoenen dollars ook een NBA-titel op met de San Antonio Spurs. Hij is de enige Nederlander die dat heeft gepresteerd.


Elson maakte in 1998 zijn debuut voor het Nederlands team en speelde sindsdien zestig interlands. Dat gebeurde vooral vanaf 2004, toen zijn Amerikaanse club hem voor het eerst vrijgaf in de zomer. Dit voorjaar stond Elson enkele wedstrijden onder contract bij de Iraanse club Mahram Teheran. Momenteel is zijn zaakwaarnemer op zoek naar een nieuwe club voor hem.

undefined

Meer over