Interim-top UWV bepleit onderzoek naar fraude

Het Openbaar Ministerie moet een onderzoek instellen naar mogelijke fraude bij de bouw van het hoofdkantoor van uitkeringsinstantie UWV. Dit adviseert interim-directeur Ton Annink na een onderzoek door PriceWaterhousecoopers.Het nieuwe hoofdkantoor kostte de voormalige UWV-directeur, Tjibbe Joustra, vorige maand de kop....

De commissie-Meijer die een onderzoek instelde naar de bouwkosten, stuitte ook op een verdachte dubbele rekening. Terwijl de verantwoordelijke UWV-directeur meende dat de rekening van makelaar Jones Lang Lasalle 220 duizend euro bedroeg, betaalde het UWV in werkelijkheid meer dan 1,1 miljoen euro.

Meijer adviseerde het UWV een onderzoek in te stellen naar deze te veel betaalde kosten. Groen-Links drong direct na het verschijnen van het rapport van de commssie-Meijer al aan op een strafrechtelijk onderzoek.

Ton Annink nam de taken van de weggestuurde Joustra tijdelijk waar. Hij kreeg als opdracht de aanbevelingen van de commissie-Meijer uit te werken. Accountantskantoor Pricewaterhouse-Coopers onderzocht of er sprake was van onregelmatigheden. De resultaten van het onderzoek lieten enige tijd op zich wachten omdat de vertegenwoordigers van Jones Lang Lasalle op de jaarlijkse vastgoedbeurs in Cannes waren.

Dat Annink het dossier overdraagt aan het Openbaar Ministerie duidt erop dat PriceWaterhouseCoopers niet alle vragen van de commissie-Meijer heeft kunnen beantwoorden.

Annink heeft intussen ook het mes gezet in een aantal nog resterende verbouwplannen. Zo gaat de bouw van een vergaderruimte, het zogenoemde centraal paviljoen, niet door en zette hij een streep door enkele loopbruggen tussen de UWV-gebouwen.

Meer over