Interim-president Ecuador krijgt steun in referendum

Kiezers in Ecuador hebben zich zondag in een referendum met grote meerderheid uitgesproken voor de regering van president Fabian Alarcon....

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

Dat blijkt uit een onderzoek van twee enquêtebureaus bij de stemlokalen. De officiële uitslag komt over tien dagen. Voor de regering is de uitslag een opsteker. 'Deze uitslag maakt het mogelijk het politieke verleden af te sluiten en te beginnen met nieuwe economische en sociale hervormingen', aldus president Alarcon. Fabian Alarcon, destijds parlementsvoorzitter en leider van een miniscuul partijtje, mag tot 10 augustus volgend jaar aanblijven.

Abdala Bucaram, bijgenaamd El Loco, de Dwaas, werd na een half jaar regeren afgezet omdat hij niet toerekeningsvatbaar zou zijn. Alhoewel de regering van Bucaram algemeen de corruptste en meest chaotische aller tijden werd geacht, was er kritiek op de manier waarop de ex-president in een een-tweetje van parlement en militairen aan de kant was geschoven. Omdat de spelregels niet duidelijk waren, maakten in de tumultueuze dagen van de afzetting drie personen aanspraak op het presidentschap.

Het referendum was nodig om de zittende regering legitimiteit te verschaffen, gelooft politiek commentator Benjamin Ortiz. 'Tot nog toe heeft niemand Alarcons regering ter discussie gesteld. Maar dat kan veranderen als hij dramatische beslissingen moet nemen. Denk aan de oorlog met Peru die we gehad hebben of de privatisering van het elektriciteitsbedrijf.'

In totaal kregen de zeven miljoen kiesgerechtigde Ecuadoranen veertien ja- en neevragen voorgeschoteld over onderwerpen zo verschillend en ingewikkeld als de benoeming van het hooggerechtshof, de kiesdrempel, de samenstelling van het toeziend kiescollege en de campagnekas van partijen. De twee vragen over de gebeurtenissen in februari, waren de enige die een duidelijke uitslag te zien gaven.

De opkomst voor het referendum was laag, hoewel stemmen verplicht is. Meer dan 40 procent kwam niet opdagen.

Volgens Bucaram, die politiek asiel in Panama heeft gekregen, is zijn afzetting een gecamoufleerde militaire coup. Het referendum noemde hij op CNN 'een politieke show'. Ecuador heeft om zijn uitlevering gevraagd. Bij het hooggerechtshof zijn vijf processen wegens fraude en malversatie tegen hem aangespannen.

Meer over