NIEUWSGevolgen coronavirus

Intensive cares bieden toestroom patiënten voorlopig het hoofd, vooruitzicht somberder

In de wedloop tussen de nieuwe coronapatiënten op intensive cares en de extra bedden die overal worden gecreëerd, bleef de zorg het onheil dit weekeinde net een stap voor. Maar de vooruitzichten van het RIVM voor de langere termijn zijn juist pessimistischer, omdat zieken gemiddeld aanzienlijk langer op de ic liggen dan aanvankelijk gedacht.

Jurre van den Berg
Het medisch personeel van het Amphia Ziekenhuis in Breda bereidt zich voor op de verplaatsing van patiënten omdat op de ic geen plek meer is. Beeld ANP
Het medisch personeel van het Amphia Ziekenhuis in Breda bereidt zich voor op de verplaatsing van patiënten omdat op de ic geen plek meer is.Beeld ANP

Kunnen de intensive cares het aan? Dat was de grote vraag nadat op donderdag (117) en vrijdag (112) pieken in de toestroom van nieuwe patiënten op de met name in Brabant toch al overvolle ic’s werden genoteerd. Het voorzichtige antwoord lijkt: voorlopig nog wel. ‘Het blijft spannend, maar de situatie is onder controle’, aldus Chiel Jonker van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant zondag.

Een exacte balans ontbreekt, omdat de bezetting van ic’s permanent schommelt, de registratie vaak achterloopt en er daarnaast continu extra bedden worden vrijgemaakt. Maar nijpend wordt het. Het totale aantal patiënten op een ic nam dit weekend toe van 873 op vrijdagavond tot 981 op zondagavond. Inmiddels zouden er volgens een eerdere toezegging van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) 1.036 ic-bedden beschikbaar moeten zijn voor coronapatiënten.

Naar verwachting loopt dat aantal nieuwe ic-opnamen na het weekend verder terug. Maar daarmee lopen de ic’s nog niet leeg. Coronapatiënten liggen gemiddeld niet tien dagen op de ic, zoals het RIVM eerst veronderstelde, maar 23. Daarom gaat het instituut uit van een pessimistisch toekomstbeeld.

Aanvankelijk was een piekbelasting van 2.500 patiënten op de ic’s het donkerste scenario. Nu wordt dat vooruitzicht waarschijnlijk geacht. En bovendien eerder voorzien dan verwacht: al halverwege april. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, sprak vorige week in de Tweede Kamer de vrees uit dat het Nederlandse zorgstelsel zo’n aantal niet aan zou kunnen.

In Brabantse ziekenhuizen was er dit weekend een stijging van 118 naar 122 bezette ic-bedden. Jonker: ‘We moeten heel terughoudend zijn met interpreteren, maar we zien een stabilisatie van de groei.’ Ziekenhuizen in Brabant hebben al bijna maximaal opgeschaald. ‘Het lijkt erop dat we het daarmee gaan redden.’ Het voorlopige hoogtepunt van nieuwe opnamen in Brabant wordt maandag verwacht. ‘Maar dat is in deze grillige tijden een dagkoers.’

In geval van uiterste nood zou de Nederlandse ic-capaciteit van 1.150 bedden uiteindelijk kunnen worden verdubbeld. Ziekenhuizen in het hele land zijn er druk mee. Maar ‘opschalen’ kost tijd – die er amper is. Toch lijkt de vrees dat er uit beddengebrek gekozen zou moeten worden tussen patiënten, voorlopig afgewend.

‘Als een kleiner ziekenhuis klem komt te zitten met ic-capaciteit, is er een grote broer of zus die bijspringt’, zegt ROAZ-woordvoerder Jonker. Enige lucht werd geboden doordat in de aanloop naar het weekend zo’n vijfhonderd patiënten vanuit Brabant en – in mindere mate – Limburg werden overgeplaatst naar minder belaste ziekenhuizen elders in het land. ‘Als dat niet was gebeurd, waren we nu al in de problemen gekomen.’

In dit dossier leest u de laatste ontwikkelingen en alles wat u verder moet weten over het coronavirus.

Minder evacuaties

Maar het aantal evacuaties neemt sinds dit weekend af, zegt Jonker. Ziekenhuizen buiten Brabant hebben namelijk te kampen met een eigen, regionale toestroom van coronapatiënten. Zondag meldde het RIVM een record van 529 nieuwe ziekenhuisopnamen. Ook het aantal van 132 slachtoffers was een voorlopige piek.

Twee Nederlandse coronapatiënten die op de intensive care lagen in het Isala-ziekenhuis in Zwolle, zijn zaterdag naar een ziekenhuis in het Duitse Münster vervoerd. Het was de eerste keer dat Nederlandse coronapatiënten naar een buitenlands ziekenhuis zijn overgebracht. Duitsland had vorige week al hulp aangeboden. De ic van het Isala lag nog niet vol, maar het ziekenhuis wilde alvast ruimte maken voor de verwachte opnamepiek.

Hulp komt ook uit andere hoek. De komende week gaan bijna honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in ziekenhuizen. Want ook aan personeel is op de intensivecare-afdelingen door de coronacrisis een tekort.

Lees meer over de gevolgen van het coronavirus

De corona-uitbraak in de wereld – de handigste cijfers op een rij
Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

Als alleenstaande is de coronacrisis soms wel érg alleen: ‘Ik slaap om de tijd voorbij te laten gaan’
Niet de kroeg in, geen huisfeestjes, geen collega’s om je heen. Dat geldt momenteel voor iedereen, maar alleenstaanden hebben ’s avonds ook nog eens niemand om tegenaan te praten. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Hoe doorstaan zij de coronacrisis?

Mee met de handhavers: ‘Waarom ben je banger voor een boete dan voor het coronavirus?’
Sinds vorige week mogen politieagenten en boa’s boetes uitdelen aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden. Op pad met de handhavers in Beverwijk: ‘Als dit nog een maand duurt, worden de mensen wanhopig.’

Meer over