Intensief contact is dodelijk

Elk dier heeft zijn eigen griepvirussen, de mens ook. In principe besmetten vogelgriepvirussen alleen vogels...

Er zijn meer dan honderd verschillende vogelgriepvirussen. De dodelijke en meest besmettelijke variant is het H5N1-virus.

Op de buitenmantel van virusdeeltjes zitten twee verschillende soorten eiwitten, H- en N-eiwitten. De getallen slaan terug op het aantal van elk van die eiwitten.

Mensen worden in principe niet ziek van dat dodelijke vogelgriepvirus H5N1, alleen na extreem intensief contact met kippen die in hetzelfde huis wonen, zoals in Aziatische landen als China en Vietnam vaak het geval is.

In 1997 werd in Hongkong voor het eerst overdracht ontdekt van het bewuste vogelgriepvirus op de mens. Bij achttien mensen werden ademhalingsproblemen geconstateerd. Zes van deze mensen zijn uiteindelijk aan het vogelgriepvirus overleden.

Het aantal doden aan het vogelgriepvirus is inmiddels opgelopen tot 76. De twee Turkse slachtoffers zijn de meest recente. Wereldwijd is het aantal besmettingsgevallen (zonder dodelijke afloop) opgelopen tot 143, de meeste in Azië. In oktober vorig jaar raakten ook in Turkije mensen met het vogelgriepvirus besmet, tot vorige week met goede afloop.

De twee Turkse vogelgriepdoden zijn broer en zus. Ze waren respectievelijk 14 en 15 jaar oud. Een ander familielid is eveneens besmet, en verkeert in kritieke toestand. De familie woont dicht tegen de Armeens-Iraanse grens, diep in de binnenlanden van Turkije. Daar is er intensief contact tussen kippen en mensen, net als in Azië.

In hetzelfde ziekenhuis waar de familie is opgenomen, zouden volgens artsen nog zeven mensen liggen met vergelijkbare verschijnselen. In een nabijgelegen oostelijke Turkse provincie zouden nog eens zes mensen besmet zijn geraakt.

Meer over