Intelli

Lego heeft het zwaar. Dat kun je zien aan de ogen van de popjes. En het kind ziet aan de Lego-ogen of een machinist intelligent is....

Zouden ze bij Lego ook een speciale afdeling ogen hebben? Vroeger hadden de popjes van Lego zwarte stipjes. Die keken slim. Nu zijn er nogal wat popjes boeren, spoorwegpersoneel, pompbedienden met grote ogen met een pupil en oogwit en soms wimpers. Ze kijken dommer, nee vriendelijk onnozel. Vinden kindjes dat beter of is het vanwege de concurrentiestrijd?

Van alle grote speelgoedfabrikanten is Lego nog altijd de enige sympathieke. Maar de anderen, de makers van seksistische, gewelddadige, het leven verlelijkende ellendige rotzooi hebben meer succes. Het gaat Lego niet al te goed en dat is te zien aan nieuwe producten uit De ne marken. Nog steeds is veel goed van kwaliteit, maar de ontwerpers hebben de moeilijke opdracht erbij gekregen om een deel van de nieuwe spullen op zijn minst te laten lijken op Amerikaanse rotzooi die allemaal in goedkope Aziatische landen wordt gemaakt.

Lego heeft ook dozen met moderne oorlog te koop. Een gemengde boerderij voor kinderen vanaf 2 jaar schept gelukkig nog wat vrolijkheid in huis. Een veulentje met koeienvlekken opzij is erbij. En hier heeft de afdeling ogen zich helemaal laten gaan. De boer is een lieverd met grote ogen en een glimlach, de boerin kijkt schalks en heeft wimpers, het paard heeft ogen om in te verdrinken, de koe nog grotere, het schaap kijkt wijs uit kanjers van ogen die met mascara zijn omlijnd en het varken schaamt zich zichtbaar voor de rare grote ogen die het opgeplakt kreeg. Echte varkens hebben kleine ogen, kindje, en lange wimpers.

Er is een nieuwe trein van Lego. Niet echt nodig, de kleutertrein van het Lego-peutermerk Duplo doet het nog prima, maar de fabrikant denkt dat nieuwe kinderen meer electronica erin willen.

De trein wordt de Intelli-trein genoemd. Niet de trein is slim, maar het systeem daagt het kind uit om met hulpmiddeltjes uit de doos een beetje invloed uit te oefenen op het rijgedrag. Hoe minder variatie uw bloedje erin aanbrengt, hoe dommer het is. Twee machinisten zijn erbij. Ze moeten worden klemgezet in de neus van de locomotief . De ene machinist trekt langzaam op en gaat daarna harder rijden. De andere spuit meteen weg en gaat het verderop over de rails wat kalmer aan doen. Ziet het kind dat verschil dan, ja wat dan, dan is het intelli. Maar die ogen. De blanke machinist heeft grote domme ogen. De andere is ook wel blank, maar hij heeft meer Chinese ogen. Met wimpers. Het maakt niet uit voor de uitstraling. Hoe langer het kind ernaar kijkt hoe zekerder het weet dat machinisten bepaald niet intelli zijn. Door die ogen. Met de klassieke koolzwarte stipjes waren ze menselijker geweest. Dat weten ze in de teddyberenindustrie al een eeuw.

Meer over