Intel steelt de show in VS met een winst van 8,6 procent

Intel

De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft de technologiefondsen een enorme oppepper gegeven en daarmee heel Wall Street. Intel stal de show op Wall Street met een winst van 8,6 procent. Microsoft volgde met 3,8 procent. IBM was derde: 2,1 procent.

Aanleiding waren de winstcijfers die Intel dinsdag na sluiting van de beurs publiceerde. De omzet steeg 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en de winst zelfs 45 procent. Wat beleggers vooral beviel, was de suggestie dat Intel erin denkt te slagen ook chips voor mobiele apparaten te kunnen maken.

Gek genoeg profiteerde ASML, bouwer van machines waarmee Intel zijn chips maakt, niet mee. ASML waarschuwde dat de vraag naar zijn machines de komende tijd inzakt. De koers daalde 3 procent, waarmee ASML veruit de zwakste was in de AEX-index.

Stemming

Eindelijk weer eens een blijmakend nieuwtje uit China: de groei neemt weer toe. 's Werelds op een na grootste economie groeide vorig kwartaal op jaarbasis met 7,5 procent. Het was alweer drie kwartalen geleden dat de groei aantrok.

De afgelopen maanden besloot de Chinese regering de investeringen in infrastructuur op te voeren en enkele belastingen te verlagen om de groei te stimuleren. Vooral mijnbouwbedrijven profiteerden van het goede nieuws uit China: groei betekent vraag naar metaal.

Indices

De Dow-Jonesindex sloot gisteravond met een winst van 0,45 procent. In Amsterdam won de AEX index 1,2 procent, en de Midkap 1,9 procent. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen bijna 1,5 procent. Londen bleef wat achter met 1,1 procent.

BAM

In de Midkap herstelde bouwer BAM zich fors van eerdere klappen. Het aandeel klom 7,9 procent, nadat het bedrijf liet weten de komende tijd geen nieuwe grote verliezen te hoeven melden bij zijn projecten. Vorige week kwam BAM nog met een winstwaarschuwing.

Boskalis

Baggeraar Boskalis sloot 2,5 procent hoger en behoorde daarmee tot de grotere winnaars in de AEX. Het bedrijf kondigde kort voor het sluiten van de markt een flinke order in Singapore aan. Samen met onder meer Van Oord gaat Boskalis de containerhaven Tuas Mega Port in Singapore uitbreiden. Het totale werk gaat 570 miljoen euro kosten, de beide baggeraars krijgen daarvan 100 miljoen.

undefined

Meer over