Instinct op hol

BEREND JAN BOCKTING

Na het succesvolle monsterspektakel The Host maakte de Zuid-Koreaanse filmmaker Bong Joon-ho een intense thriller over een moeder die alles op alles zet om haar zoon vrij te krijgen. Die zit gevangen, beschuldigd van moord op een schoolmeisje. Maar zij, een archetypische moeder die af en toe herinneringen oproept aan de beruchte moederfiguur in Hitchcocks Psycho, weet zeker dat haar verstandelijk beperkte zoon de misdaad niet beging. De vraag is nauwelijks waarop zij dat baseert - dat maakt haar ogenschijnlijk irrationele gedrag des te fascinerender. Zoals de regisseur in een interview zei: 'Wanneer een moeder haar kind beschermt, komt een dierlijk instinct naar boven. Als dat instinct op hol slaat, verdwijnen logica, ethiek en bewustzijn. Het verschil tussen mens en monster is dan opeens klein.'

Mother (Bong Joon-ho, 2009) WDR, 23.25-1.30 uur.

Remember Me

(Allen Coulter, 2010) Robert Pattinson, broeierige vampier in Twilight en daardoor wereldwijd sekssymbool, is het publiekslokkertje van Remember Me, een wat zompig verhaal over twee gekneusde zielen die elkaar vinden in de zomer van 2001. Die aantrekkingskracht is best te begrijpen: Pattinson heeft met zijn donkere blik een prettige chemie met zijn tegenspeelster (de ook niet onknappe Emilie de Ravin). Ondanks dat wil de bedoelde tearjerker maar niet ontroeren - de getroubleerde romance gaat wat dat betreft veel te weinig de diepte in. Alsof scenarist Fetters dat aanvoelde, goochelt hij in de laatste minuten nog een konijn uit de hoed. Regisseur Coulter mag dat dan wel integer en zelfs behoorlijk indrukwekkend in beeld brengen, maar dat neemt niet weg dat de impact van terrorisme hier schaamteloos misbruikt wordt om een publieksfilm een sentimenteel sausje te geven.

NET 5, 20.30-22.45 uur.

Blade II

(Guillermo del Toro, 2002) De Mexicaanse filmer Guillermo del Toro, wiens monsterfilm Pacific Rim momenteel in de bioscopen draait, wisselt het maken van originele fantasyfilms af met formulematiger genrewerk. Blade II behoort tot de tweede categorie, al maakt Del Toro er binnen zijn beperkte mogelijkheden onderhoudende en hoogst vermakelijke pulp van.

RTL 7, 22.35-0.50 uur.

Proof

(John Madden, 2005) Eén schriftje van de honderden die het wiskundige genie Robert (Anthony Hopkins) in zijn laatste, geesteszieke jaren vol schreef. Uiteindelijk gaat het daarom, blijkt in de loop van het drama Proof. De man is net overleden en zijn dochter Catherine (Gwyneth Paltrow), die hem de laatste jaren verzorgde, zit er doorheen. Dat ziet ook haar zus, die overkomt voor de begrafenis. Wij zien het ook, maar minder duidelijk, omdat veel van het verhaal door de ogen van Catherine wordt verteld. Dus wanneer zij een student van haar vader het schriftje geeft, hij euforisch wordt over het onmogelijke wiskundige bewijs dat erin staat en zij zegt dat niet haar vader maar zij het heeft geschreven, zijn ook wij in verwarring. En dan gaat het niet langer om bewijs, maar om geloof - een aardige draai in een film waarin wiskundigen de norm bepalen. De casting van Gwyneth Paltrow, die de rol ook in het gelijknamige toneelstuk speelde, past mooi in dat gegeven. Ze overtuigt eigenlijk niet als wiskundig genie. Maar welwillend beschouwd is het een meerwaarde, omdat die casting ook het geloof van de kijker op de proef stelt.

BBC 1, 0.35-2.10 uur.

undefined

Meer over