Instantklassieker

BEREND JAN BOCKTING

Het is de beste en belangrijkste documentaire sinds de eeuwwisseling en zeer waarschijnlijk sinds ver daarvoor. Zichtbaar is-ie inmiddels volop, maar mocht u The Act of Killing eerder dit jaar in de bioscoop of twee maanden geleden op Canvas hebben gemist, dan volgt vanavond opnieuw een kans. Genocide-expert Joshua Oppenheimer hoopte een klassieke documentaire te maken over de Indonesiërs die in de jaren zestig werden vervolgd, omdat ze gelieerd waren (of werden) aan de communistische partij. Jarenlang werkte de filmer aan het project, maar het kwam niet van de grond - zijn crew werd tijdens het filmen voortdurend geïntimideerd - tot Oppenheimer contact zocht met de daders en stuitte op Anwar Congo, de op leeftijd geraakte leider van een doodseskader van weleer. Oppenheimer laat Congo, die dankzij propaganda van de Indonesische overheid als held de geschiedenis inging, onder meer zijn misdaden naspelen en creëerde daarmee voor een van de schokkendste, beklemmendste en origineelste documentaires in jaren. Een woeste, donkere instantklassieker, met vrijwel niets anders te vergelijken.

The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, 2012)

Nederland 2, 22:55-0:34 uur.

Shrek

(Andrew Adamson en Vicky Jenson, 2001) Naast drie matige vervolgen kreeg de animatiefilm Shrek twee jaar geleden zelfs een spin-off, Puss in Boots. Toch blijft de eerste Shrek volgens velen de beste film uit de reeks. Het groene monster is hierin het meest recalcitrant. Hij is dwars, weinig sociaal, laat scheten en peutert hompen smeer uit zijn oren. Hij is geen held en begint met tegenzin aan de opdracht een prinses te redden. Dat resulteert in een mix van spitsvondige grapjes, frisse popliedjes en popcultuurparodieën.

RTL 5, 20:30-22:15 uur.

Flodder

(Dick Maas, 1986) Omdat de Tokkies pas veel later zouden opduiken, ging de Hollandse white trash sinds Dick Maas' grote succes door het leven als families Flodder. Een mooie prestatie van de nurkse regisseur, die Flodder in een interview in deze krant de film noemde waarop hij het trotst is. 'Daar zit echt mijn humor in. Een beetje plat, maar toch niet ordinair.' Over dat laatste valt ook nu nog te discussiëren, maar feit blijft dat de avonturen van het vaderloze gezin onder leiding van Nelly Frijda het in 2007 tot de Canon van de Nederlandse Film schopte, die uit slechts zestien titels bestaat. Wat voor de regisseur overigens geen verrassing was. 'Man, ze hadden ál mijn films moeten kiezen.'

RTL 5, 22:20-0:35 uur.

The Bounty

(Roger Donaldson, 1984) Verdienstelijke filmversie van de muiterij op het bekende schip met Anthony Hopkins als kapitein. Diens straffe regime wordt aan de kaak gesteld. Op de set lagen Hopkins en regisseur Donaldson vaak stevig in de clinch. Desondanks werkten ze jaren later met The World's Fastest Indian opnieuw samen.

ARD, 1:55-3:35 uur.

undefined

Meer over