Inspectiedienst kritisch over ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft bij het verstrekken van ontwikkelingshulp de afgelopen jaren onvoldoende vastgehouden aan het criterium dat het ontwikkelingsland goed bestuurd moest worden. Goed bestuur is een belangrijk criterium voor ons land om hulp te bieden.

Volgens een nog geheim rapport van de Inspectie ontwikkelingssamenwerking en beleidsevaluatie (IOB) voldeed meer dan de helft van de ontvangende landen niet aan het criterium van goed bestuur, zo bevestigen ingewijden zaterdag.

Om een einde te maken aan de versnipperende hulp die Nederland bood, besloot het kabinet vanaf 1999 alleen nog hulp te geven aan arme landen met een goed bestuur en goed beleid. Dat waren er 22. Het kabinet streefde er bovendien naar meer sectoren als bijvoorbeeld onderwijs in ontwikkelingslanden te hulp te schieten.

De inspectiedienst concludeert dat de allerarmsten moeilijk bereikt werden met dit nieuwe beleid. Het rapport, dat volgende week verschijnt, doet verder aanbevelingen om de hulp te verbeteren.

Minister Van Ardenne weerspreekt dat het nieuwe ontwikkelingsbeleid niet goed uitgevoerd zou zijn, aldus haar woordvoerster zaterdag. Volgens Van Ardenne wordt er bij de geboden hulp naar meer criteria gekeken dan alleen goed bestuur. Bovendien, zo stelt de woordvoerster, zijn de criteria van goed bestuur de afgelopen jaren verder verbeterd en aangescherpt. Ze wijst erop dat het beleid en de keuzes steeds zijn besproken met met de Tweede Kamer.

Meer over