NieuwsTaalschoolfraude

Inspectie valt drie taalscholen binnen om verdenking van fraude met inburgeringsgeld

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verdenkt drie taalscholen van grootschalige fraude met inburgeringsgelden. Om bewijs te vergaren, zijn donderdag vijf woningen en twee bedrijfspanden in Rotterdam, Breda, Heerlen, Barendrecht en Halderberge doorzocht.

Xander van UffelenIrene de Zwaan en Anneke Stoffelen
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Daarbij is beslag gelegd op de administratie van de drie taalscholen. Ook zijn enkele tienduizenden euro’s contant geld, drie auto’s en waardebonnen meegenomen. De inspectie verdenkt zes mannen en één vrouw van de fraude met overheidsgeld dat is bedoeld om statushouders de taal te leren. Zij zijn niet aangehouden, meldt de woordvoerder, die in het kader van het lopende onderzoek geen verdere uitspraken doet.

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek onlangs dat diverse taalscholen onterecht vele miljoenen aan overheidssubsidie opstrijken. Dit gebeurt veelal doordat leerlingen en taalscholen samenspannen. Een leerling sluit normaal gesproken een contract af met een taalschool, waarna maximaal 10 duizend euro kan worden geleend bij overheidsdienst Duo. Bij de betreffende scholen verdelen studenten en scholen het geld, zonder dat er altijd een les tegenover staat.

Als een student niet slaagt voor het inburgeringsexamen, kan de taalschool een verklaring uitschrijven waaruit blijkt dat er voldoende les is gevolgd. Daarna volgt vrijstelling. Deze scholen deden dat zonder dat er (genoeg) lessen waren gegeven.

Valse facturen

De inspectie vermoedt dat de drie taalscholen op eenzelfde wijze te werk gingen: zij dienden valse facturen of verklaringen in bij Duo. Daarnaast zouden studenten blanco contracten ondertekenen. Deze contracten kunnen later eenvoudig worden aangepast.

De inspectie heeft aanwijzingen dat de taalscholen de fraude verhullen door aan een deel van de studenten wél echt les te geven. Sommige leerlingen volgen echt, sommige slechts een deel van de lessen en sommige helemaal geen les, aldus de inspectie. ‘Bij inschrijving bieden de taalscholen de cursisten contant geld of een cadeaubon van een elektronicawinkel.’ Uit het onderzoek van de Volkskrant bleek dat vooral kaarten van de Mediamarkt werden uitgedeeld.

Vrijemarktmodel

Sinds 2013 zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben (‘statushouders’) verantwoordelijk voor hun eigen inburgeringstraject. Ze moeten zelf een taalschool kiezen. Het idee van dit vrijemarktmodel is dat door onderlinge concurrentie de kwaliteit van de scholen omhooggaat: de beste school zou de meeste klanten trekken. Vanaf 2016 kwam deze markt pas echt goed op gang met de komst van tienduizenden vluchtelingen uit Syrië, die op kosten van de staat de taal konden leren.

Statushouders zijn verplicht om drie jaar na aankomst in Nederland het inburgeringsexamen af te leggen. De lening bij Duo, van maximaal 10 duizend euro, kan alleen worden afgesloten bij een school die is aangesloten bij Blik op Werk. Deze instantie deelt keurmerken uit aan scholen die aan de kwaliteitseisen voldoen.

Om misbruik te voorkomen wordt het geld niet op de rekening van de inburgeraars gestort, maar staat het bij Duo geparkeerd. Als de inburgeraar een ingediende rekening goedkeurt, maakt Duo het geld over naar de taalschool.

Het onderzoek naar de drie taalscholen staat onder regie van het Functioneel Parket. De verdachten hebben het geld vermoedelijk deels witgewassen, meldt de inspectie.

Volkskrant onderzoek

Taalscholen declareren op grote schaal inburgeringscursussen die nooit hebben plaatsgevonden. Arabischtalige ronselaars werven ‘cursisten’ die in ruil voor cadeaus facturen ondertekenen voor niet gegeven lessen. Met de fraude zijn naar schatting miljoenen euro’s gemoeid.

Meer over