Inspectie mocht huisarts Tuitjenhorn op non-actief zetten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mocht huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn eind 2013 op non-actief zetten. Dit heeft de bestuursrechter in Alkmaar donderdagochtend bepaald in een procedure die weduwe Anneke Tromp tegen de inspectie had aangespannen.

Redactie
De weduwe van Nico Tromp spreekt voor de ingang van Gezondheidscentrum Tuitjenhorn na afloop van een stille tocht voor huisarts Nico Tromp. Beeld anp
De weduwe van Nico Tromp spreekt voor de ingang van Gezondheidscentrum Tuitjenhorn na afloop van een stille tocht voor huisarts Nico Tromp.Beeld anp

In augustus 2013 overleed een terminale kankerpatiënt in Tuitjenhorn, nadat Nico Tromp hem een extreem hoge dosis morfine en dormicum had toegediend. Een aanwezige co-assistent vond het optreden van de huisarts zo buitensporig, dat ze de zaak meldde bij haar begeleider van het AMC. Het ziekenhuis stapte vervolgens naar de inspectie, zonder Tromp in te lichten.

De zaak werd doorgespeeld naar justitie, die huiszoeking deed en hem later aanklaagde voor moord. De inspectie zette Tromp op non-actief. Er ontstond commotie toen in oktober bekend werd dat Tromp zelfmoord had gepleegd. Critici verweten de inspectie, het OM en het AMC dat de arts door hun optreden tot wanhoop was gedreven.

Ziekenhuis AMC gaf later aan spijt te hebben van de manier waarop het de huisarts heeft behandeld. Het Amsterdamse ziekenhuis had eerst contact moeten opnemen met Tromp, voordat zijn rol bij het overlijden van een terminale patiënt bij de inspectie werd gemeld.

undefined

Reconstructie - De zaak-Tuitjenhorn

Beëindigde Tromp het leven van de patiënt bewust? 'Ik heb me waarschijnlijk te veel laten leiden door de situatie die ik daar aantrof', zegt Tromp daar later over. 'Ik vond het niet humaan meer.' Lees de reconstructie van de zaak uit april (+).

Meer over