Inspectie beveelt huisarts Lelystad te stoppen, 'acuut gevaar voor patiëntveiligheid'

Een huisarts in Lelystad mag sinds eind juli geen zorg meer leveren in zijn praktijk. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voldoet hij niet aan de wettelijke eisen voor goede zorg en was er daarom sprake van een 'acuut gevaar voor de patiëntveiligheid'. Dat maakte de inspectie vandaag bekend.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De inspectie kwam de huisarts op het spoor na een anonieme melding. De arts zou op dinsdag en vrijdag niet op zijn praktijk aanwezig zijn en het werk overlaten aan zijn doktersassistente. Zij zou alle medische vragen en gegevens per Whatsapp aan de arts sturen, die vervolgens een diagnose stelde en medicijnen voorschreef. Zelf zou hij op die dagen elders werkzaam zijn als bedrijfsarts. De arts zou zijn assistente aansporen tegen de inspectie te liegen over zijn afwezigheid.

Bij een onaangekondigd bezoek, waarbij de huisarts niet aanwezig was, kon de inspectie de gang van zaken bevestigen. Uit het inspectiebezoek bleek ook dat de assistente medische handelingen verrichte, zoals injecties, waar ze niet toe bevoegd was. Patiënten met spoedklachten, die volgens de voorschriften binnen een uur geholpen moeten worden, werden naar de volgende dag verplaatst als de arts er niet was. Volgens de inspectie wordt een groot deel van de bevindingen bevestigd door de doktersassistente en apothekersassistenten die aanwezig waren tijdens het bezoek.

De inspectie zegt 'geen enkel vertrouwen' in de huisarts te hebben, die zich ook 'fysiek en verbaal grensoverschrijdend' zou hebben gedragen tegenover de inspectie. De arts kreeg eind juli al het bevel om te stoppen, maar omdat hij daar bezwaar tegen maakte kon dat niet eerder openbaar gemaakt worden. Inmiddels heeft de rechter bepaald dat het bevel, dat geldt tot de huisarts voldoet aan de wettelijke eisen voor goede zorg, gepubliceerd mag worden. Uit de brief van de inspectie aan de huisarts blijkt dat hij alle aantijgingen ontkent.

Boete

Volgens Omroep Flevoland kwamen 2.000 patiënten even zonder arts te zitten door het bevel. De praktijk van de huisarts is inmiddels overgenomen door een ander.

Omroep Flevoland meldt ook dat de arts eerder een beroepsverbod kreeg van het Regionaal Tuchtcollege omdat hij gefraudeerd zou hebben met declaraties. Omdat de arts tegen het verbod in beroep ging, mocht hij echter aan het werk blijven. Ook was hij al eens geschorst voor het stellen van foute diagnoses en kreeg hij een boete opgelegd wegens te veel declareren.

Meer over