Insomnia, Vier Minuten, Klute

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Al Pacino (links) en Robin Williams in Insomnia van Christopher Nolan. Beeld Filmstill. Dir: Christopher Nolan
Al Pacino (links) en Robin Williams in Insomnia van Christopher Nolan.Beeld Filmstill. Dir: Christopher Nolan

Insomnia (Christopher Nolan, 2002)
SBS 9, 20.30-22.25 uur.

Het is dat ze de boel zo ontieglijk verstieren met reclames tussen, en tegenwoordig zelfs ín de films, maar verder valt er weinig aan te merken op het initiatief van de nieuwe zender SBS 9. Elke dag om half negen een film: kunnen ze dat op een van die drie publieke zenders ook niet gewoon doen?

Vanavond komt een vroege Christopher Nolan (Batman, Inception) voorbij. Hij waagde zich ervoor aan een remake van een Europese film. Met succes en waardering, al is zijn versie van de gelijknamige Noorse thriller (1997, Erik Skjoldbjærg) een voor zijn doen (Memento zat er net op) conventionele film.

Nolan verplaatste het decor waartegen een aan slapeloosheid lijdende politie-inspecteur de moord op een meisje onderzoekt van een naargeestige Noorse stad naar het gloedvol in beeld gebrachte Alaska. De getourmenteerde politieman (Al Pacino) ziet de weinige zekerheden die hem nog resten ondermijnd worden door zijn chronische slaapgebrek en door zijn tegenstrever (mooie rol van de vorig jaar overleden Robin Williams).

Vier Minuten (Chris Kraus, 2006)
Arte, 20.15-22.05 uur.

Overvolle film over de relatie tussen een strenge en verbitterde pianolerares en haar opstandige leerling in een vrouwengevangenis. Behalve dit relatiedrama wil de Duitse regisseur en scenarist Chris Kraus nog aanzienlijk meer vertellen. Zo is er nog de geschiedenis van de jonge pianolerares, die in de oorlog haar enige ware liefde verloor. Er is het incestverleden van Jenny, haar veroordeling voor een gruwelijke moord; er is een ontluikende liefde.

En er is de gevangenis, waar Jenny's muzikale carrière word gedwarsboomd. Vier Minuten won een flink aantal prijzen, waaronder de Duitse Lola. De film werd daardoor wel vergeleken met de vorige winnaar van die prijs, het Stasi-drama Das Leben der Anderen, maar aan de kwaliteit van die film kan Vier Minuten niet tippen.

Klute (Alan J. Pakula, 1971)
BBC 1, 01.20-03.10 uur.

Het geheim van de thriller Klute is de cameraman. De vorig jaar op 82-jarige leeftijd overleden Gordon Willis stond bekend als The Prince of Darkness: als geen ander kon hij, simpel gezegd, donkere scènes filmen. Zo tekende hij als director of photography voor The Godfather (1972), The Parallax View (1974) en All the President's Men (1976). Nergens viel zijn kwaliteit zo op zijn plaats als in Klute.

Het verhaal over de New Yorkse callgirl Bree Daniel, die betrokken raakt bij een duistere verdwijningszaak, heeft het raamwerk en de kenmerken van een spannende thriller, maar bovenliggend is de sfeertekening van het leven begin jaren zeventig in New York, een stad vol kraakpanden en louche nachtclubs. Callgirl Bree (Jane Fonda) balanceert er tussen licht en duisternis. Ze had als luxehoer een prima bestaan in Manhattan, maar gaf dat op om werk te maken van haar ambities als model en actrice. Het leven in een grauwe buurt dat daarmee gepaard gaat, bevalt haar minder: ze is bang.

Bang voor ex-klanten die haar telefonisch stalken en vooral bang om echt te kiezen - voor makkelijk geld grijpt ze telkens terug naar haar oude stiel. Het is de eenvoudige politieman John Klute (Donald Sutherland) die haar een ander wereldbeeld leert kennen dan het cynische waarin zij vastzit. De zelfbenoemde privédetective komt met haar in contact als hij de verdwijningszaak onderzoekt. Hij representeert de onbedorvenheid van de wereld buiten New York en is uiteindelijk de katalysator in het veranderingsproces dat Bree doormaakt.

Meer over