Insect op rupsbanden te huur

VAN ONZE VERSLAGGEVER

SOESTERBERG - Stapvoets reed dit mysterieuze object vrijdagmiddag uit de hangar op voormalig vliegbasis Soesterberg. 'Sommige mensen zien er een stealth bomber uit de Koude Oorlog in, anderen associëren het met Star Wars', zegt architect Ronald Rietveld.

Met architectonisch ontwerper Frank Havermans werkte hij in het diepste geheim aan Secret Operation 610. De mobiele sculptuur is af te huren voor groepen van ongeveer twaalf man die eens op een andere plek willen brainstormen. Door het futuristische interieur en het traag voortbewegen over de landingsbaan moeten zij tot nieuwe inzichten komen.

Met hun kunstwerk stellen de makers de omgang met leegstaand erfgoed ter discussie. 'Er staat zo veel overheidserfgoed leeg waar niets mee gebeurt. Herbestemmen is ons te traag en te duur. Je kunt beter op een innovatieve manier tijdelijk gebruikmaken van dit soort cultuurhistorische monumenten. Dat willen we met dit insect op rupsbanden laten zien.'

Met de onthulling van Secret Operation 610 begon Festival De Basis op Soesterberg. Dit en volgend weekend is het terrein toegankelijk voor publiek.

undefined

Meer over