Inlichtingendiensten helpen Turkije aan lijst met 10 duizend jihadgangers

Turkije heeft met de behulp van diverse buitenlandse inlichtingendiensten een lijst opgesteld met de namen van ongeveer 10 duizend mogelijke jihadgangers. De personen op de lijst worden bij aankomst in Turkije direct teruggestuurd. Dat meldt de Arabische versie van CNN vandaag.

De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) en jihadist Lofti S. (R) tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) en jihadist Lofti S. (R) tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

Het land is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk doorvoercentrum voor buitenlandse strijders naar Syrië en Irak. Door de nauwe samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten hoopt Turkije de stroom aan jihadganger te beperken.

Personen op de lijst die Turkije binnen proberen te komen worden niet gevangen genomen, ze worden alleen aangehouden en weer uitgezet. Dat gebeurde bij Moussa Coulibaly, de Fransman die begin februari drie militairen aanviel bij het joodse gemeenschapscentrum in Nice.

Coulibaly zou volgens Le Monde op 28 januari zijn opgevallen bij de grenspolitie door vanaf Ajaccio op Corsica een enkeltje naar Turkije te nemen. Hij werd ervan verdacht naar Syrië te willen afreizen. Turkije stuurde hem terug naar Frankrijk, waar hij werd ondervraagd door de binnenlandse inlichtingendienst DGSI. Het verhoor leverde toen te weinig op om een onderzoek tegen Coulibaly te openen.

Meer over