Update

Iniesta beste voetballer van EK

De Europese voetbalbond UEFA heeft Andrés Iniesta uitgeroepen tot beste speler van het EK. De 28-jarige middenvelder van FC Barcelona prolongeerde zondag met Spanje de Europese titel. Iniesta volgt land- en ploeggenoot Xavi op, die in 2008 werd gekozen tot beste voetballer van het EK.

null Beeld getty
Beeld getty

Iniesta werd zondag na de finale al uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Die eer viel hem ook ten deel na de groepswedstrijden tegen Italië en Kroatië. Iniesta begon alle wedstrijden van Spanje in de basis. Hij kwam niet tot scoren, maar leverde wel één assist.

Een technische commissie van 11 man wees Iniesta namens de UEFA aan als beste speler. De technisch zeer begaafde middenvelder maakte in 2010 het winnende doelpunt in de WK-finale tegen het Nederlands elftal (1-0).

'Andrea Pirlo was fantastisch voor Italië, Xavi had deze prijs opnieuw kunnen winnen en Xabi Alonso was ook heel goed', aldus voorzitter Andy Roxburgh van de technische commissie. 'Maar Iniesta heeft creatief en doortastend voetbal uitgedragen en speelde het hele toernooi fabuleus.'

De Spaanse middenvelder maakt uiteraard ook deel uit van het team van het toernooi, dat uit 23 spelers

Meer over