Inhoud brief van Obama aan Trump gelekt: 'Blijf u inzetten voor leidersrol in de wereld'

In een brief die hij voor zijn opvolger achterliet in het Witte Huis drong president Obama er bij Trump op aan de democratische instellingen en tradities te bewaken en zich in te zetten voor het behoud van de internationale orde. Hij herinnerde Trump eraan dat presidenten slechts tijdelijke bewoners van het Witte Huis zijn en dus de taak hebben de rechtsorde, de scheiding der machten en de burgerrechten in stand te houden.

Bert Lanting
Obama ontvangt Trump in het Witte Huis in januari 2017. Beeld afp
Obama ontvangt Trump in het Witte Huis in januari 2017.Beeld afp

Obama begon zijn 275 woorden tellende brief met de felicitaties aan Trump voor zijn 'opmerkelijke' campagne. Aanvankelijk waren er maar weinig mensen die geloofden dat de New-Yorkse vastgoedmagnaat Hilary Clinton zou kunnen verslaan.

Volgens de televisiezender CNN, die een kopie van de boodschap in handen kreeg, had Obama het met de hand geschreven briefje achtergelaten in de bovenste la van de 'Resolute Desk', het 19de-eeuwse bureau dat veel presidenten in de Oval Office hebben gebruikt. Het is goed gebruik dat de vertrekkende president een boodschap achterlaat voor zijn opvolger in het Witte Huis.

'We zijn beiden, in verschillende opzichten, gezegend met veel voorspoed', schreef Obama. 'Niet iedereen is zo gelukkig. Het is aan ons om alles te doen wat we kunnen doen om meer ladders van voorspoed te bouwen voor ieder kind en ieder gezin dat bereid is hard te werken.'

'Prachtige' brief

Maar het meest in het oog sprong zijn beroep op Trump zich te blijven inzetten voor de leidersrol van de Verenigde Staten in de wereld en voor de internationale orde die sinds het eind van de Koude Oorlog heerst. Dat leek een duidelijke wenk van Obama voor de man die de verkiezingen won met een campagne onder het motto 'America First'.

Kort na zijn aantreden sprak Trump lovende woorden over de 'prachtige' brief die Obama voor hem had achtergelaten. Maar Obama's adviezen vielen niet bij iedereen in goede aarde. De voormalige Republikeinse senator Rick Santorum bestempelde Obama's briefje als 'politiek correct' en 'vol mitsen en maren'. 'Hij feliciteerde Trump niet met zijn overwinning. Hij feliciteerde hem met zijn campagne', zei hij in een vraaggesprek met CNN. 'Hij zei ook niet: Amerika staat achter u, hij zei: miljoenen staan achter u.'

Maar het Democratische Congreslid Barbara Lee vond het briefje van Obama heel elegant, zeker gezien het feit dat Trump lange tijd vraagtekens had gezet bij de legitimiteit van Obama's presidentschap, omdat hij niet in de Verenigde Staten geboren zou zijn.

President Bush senior liet in 1993 ook een heel warme boodschap achter voor Bill Clinton. Ook al had hij de verkiezingen tegen Clinton verloren, Bush schreef dat hij 'vierkant achter hem stond' en dat Clintons succes 'nu het succes van ons land is'.

Op zijn beurt wenste Clinton, een Democraat, president Bush junior, een Republikein, in 2001 veel succes. 'Vanaf vandaag bent u de president van ons allen.'

Meer over