Inglourious Basterds, Red Dragon, Pineapple Express

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Beeld uit Inglourious Basterds van Quentin Tarantino. Beeld .
Beeld uit Inglourious Basterds van Quentin Tarantino.Beeld .

Inglourious Basterds
(Quentin Tarantino, 2009)

NET 5, 22.20-1.25 uur

Het Amerikaans-Joodse gevechtscommando van luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) is met slechts één doel in het door de nazi's bezette Frankrijk gedropt: zoveel mogelijk 'nazizwijnen' scalperen. Hun hersens worden kapotgeslagen met een honkbalknuppel, hun kelen doorgesneden. Onderwijl staan de andere leden van de elite-eenheid lachend een broodje te eten. Wie wordt gespaard, krijgt een hakenkruis in zijn voorhoofd gekerfd. Na de teleurstellende B-film Death Proof (2007) revancheerde Tarantino zich met Inglourious Basterds op glorieuze wijze. Het scenario is intelligent, de monologen en dialogen zijn onnavolgbaar, Tarantino's regie is wervelend. Christoph Waltz (die vooral in Duitse krimi's speelde) steelt de show als SS-kolonel annex talenwonder Hans Landa; hij werd zowel tijdens het filmfestival van Cannes als de Oscar-uitreikingen bekroond als Beste acteur. Over de bewust-foutieve spelling van de filmtitel zei de regisseur overigens het volgende: 'Het is een artistiek stijlfiguur. Ik kan het uitleggen, maar dan had ik het net zo goed niet kunnen doen. Zie het als een Basquiat-actie.'

undefined

L.A. Confidential
(Curtis Hanson, 1997)

Veronica, 20.30-23.15 uur

Russell Crowe en Guy Pearce waren nog vrijwel onbekend toen ze door regisseur Curtis Hanson (The Hand That Rocks the Cradle, The River Wild) werden gevraagd voor rollen in zijn sfeervolle 'neo noir'-verfilming van James Ellroys L.A. Confidential. Met Kevin Spacey spelen ze detectives die in het gewelddadige Los Angeles van 1953 de jacht openen op criminelen van de perverste signatuur - en er al doende niet voor terugdeinzen zo nu en dan een illegale Mexicaan in elkaar te rossen. De drie acteurs halen het uiterste uit hun rol, en dan moeten Kim Basinger (Oscar voor de beste bijrol) en Danny DeVito (geniaal als zweterige persmuskiet) nog komen. Met een overdaad aan personages en verhaallijnen maakt Hanson het de kijker niet gemakkelijk, maar alles komt na 136 boeiende minuten op zijn pootjes terecht.

Red Dragon (Brett Ratner, 2002)
Veronica, 23.15-1.40 uur

De eerste keer dat seriemoordenaar Hannibal Lecter - een creatie van thrillerschrijver Thomas Harris - in een film opduikt, zag hij eruit als de Britse acteur Brian Cox en maakte hij geen onuitwisbare indruk. Die film heette Manhunter en verscheen in 1986. Pas in 1991, in The Silence of the Lambs, maakte Anthony Hopkins van Lecter de angstaanjagende en toch (of misschien daardoor) verleidelijke gentleman-kannibaal die om zijn kennis van seriemoordenaars door de FBI om hulp wordt gevraagd. Red Dragon, uit 2002, is een geslaagde remake van Manhunter. Dat het verhaal zich afspeelt vóór The Silence of the Lambs, terwijl Hopkins inmiddels tien jaar ouder is, mag de pret niet drukken. Naast Hopkins treden ijzersterke acteurs aan als Edward Norton (de FBI-agent op zoek naar een moordenaar die 'tandenfee' wordt genoemd), Philip Seymour Hoffman, Harvey Keitel en Emily Watson.

Pineapple Express (David Gordon Green, 2008)
RTL 7, 23.30-1.40 uur

Lekker vette stonerkomedie/buddymovie van de in hoog tempo regisserende David Gordon Green (Your Highness, Joe) over twee lapzwanzen die per ongeluk door een misdaadbende op de hielen worden gezeten. Met fijne rollen van Seth Rogen en James Franco.

Meer over