Ingeburgerd, en dus klaar voor Oranje

De geboren Braziliaan Douglas droomt van een optreden met het Nederlands elftal tijdens het WK in zijn vaderland. Hij beseft dat hij een kans heeft bij Oranje.

KATWIJK - Het zweet van de korte training parelt op zijn voorhoofd en blinkt onder het kunstlicht van de Dirk Kuijt Tribune in Katwijk. Daar is hij dan, Douglas Franco Teixeira, Braziliaan in Oranje. Nee, dat is fout gesteld. Hij is de eerste genaturaliseerde voetballer in de selectie van het Nederlands elftal.


Als de training is afgelopen van de ploeg die vrijdag Andorra ontmoet en dinsdag Roemenië, heeft hij al gebeld met zijn vader en moeder in Brazilië. Ze waren net zo blij als hijzelf, op deze 'bijzondere dag'. Bij de traditionele rondo staat hij vaak in het midden, met tennisvoetbal houdt hij zich staande tussen Van Persie en co.


Aan de rand van het veld vertelt de centrale verdediger nog eens over de moeite die het kostte te slagen voor de inburgeringscursus, een voorwaarde om voor een paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden in aanmerking te komen. Pff, al die regels.


Zijn Nederlandse vriendin en schoonvader hielpen hem op weg in het woud van bureaucratie. Hij las onder meer het dagboek van Anne Frank. 'Interessant', oordeelt hij. 'Dat wist ik allemaal niet.'


In andere sporten is het vaker voorgekomen dat atleten genaturaliseerd zijn, ook in Nederland. Tafeltennissers, badmintonners, de atlete Sharon Jaklofsky. In het buitenlandse voetbal gebeurt het geregeld, zeker met Brazilianen. Of anders wel in de atletiek, met Kenianen die van waarde konden zijn voor oliestaten.


In het Nederlandse voetbal was het in 2006 bijna zover met Salomon Kalou, maar die slaagde niet voor de inburgeringstest. Daardoor ketste de door bondscoach Van Basten nagestreefde overgang voor het WK af. Kalou werd international van Ivoorkust en vertelde tijdens de Afrika Cup van 2008 hoe moeilijk hij de vragen had gevonden. Waarom moest hij weten waar hij een uitkering moest aanvragen? Hij was voetballer en dus grootverdiener.


Douglas zat voor de tweede keer in de voorselectie, maar hoorde pas maandag per telefoon dat hij zich in Noordwijk mocht melden, toen bleek dat Joris Mathijsen niet bij de groep zal aansluiten deze week. 'Ik ben zo blij', zegt hij. 'Ik wil het hoogste bereiken en proberen me te bewijzen.' Zijn Nederlands is aardig. Hij praat zacht.


Douglas, 24 jaar, is een harde verdediger. Hij kwam in 2006 naar Enschede. De Nederlandse zaakwaarnemer Raymond van Lierop liet een dvd zien bij verschillende clubs, maar Fred Rutten was de enige trainer die hem een kans gunde, bij diens toenmalige club FC Twente.


Hij bleek soms onbesuisd of onhandig, maar hij beschikt over eigenschappen die Nederlandse verdedigers vaak missen: hardheid en de kunst om een bal weg te rammen als hij geen andere uitweg ziet. Op een gegeven moment nam hij zich voor international van Nederland te worden. Hij woont samen met een Nederlandse vrouw, ze hebben een dochter. Bovendien kent in Brazilië vrijwel niemand de voetballer uit Florianópolis. Hij speelde alleen even bij de bescheiden profclub Joinville alvorens hij emigreerde.


En nu is hij dus hier, in Katwijk. Vanuit Enschede gekomen met de auto. Nederland doorkruist, van oost naar west. Klaar voor een wedstrijd in het mooiste shirt van zijn nieuwe land. Hoe mooi kan een droom zijn? Voetballen voor Nederland, tijdens het WK in Brazilië.


Douglas beseft dat hij kans heeft. Nederland heeft De Vrij, Martins Indi, Vlaar, Heitinga en mogelijk Viergever, maar ze zijn jong, geblesseerd of niet onomstreden. Van Gaals voorganger Van Marwijk had hem al op het oog, maar haakte af toen bleek dat Douglas eerst vijf jaar in Nederland werkzaam moest zijn. Dat was eind augustus het geval, toen hij een transfer naar Engeland zag afketsen. Zijn contract bij Twente loopt af na het seizoen.


Nu is het afwachten of hij daadwerkelijk zijn debuut maakt. Oranje speelt vrijdag tegen Andorra in Rotterdam en treft Roemenië dinsdag in Boekarest. Maandag was alvast een 'heel bijzondere dag' voor Douglas Franco Teixeira.


Meer over