‘ING, verkoop Nationale- Nederlanden’

ING-aandeelhouder maakt zich druk over woekerpolis...

AMSTERDAM ING stopt aan het eind van dit jaar met de Postbank, dat is bekend. Aandeelhouders van ING hebben nog een suggestie: ‘Verkoop verzekeraar Nationale-Nederlanden.’

Tijdens de ING-aandeelhoudersvergadering dinsdag in Amsterdam, blijken aandeelhouders zeer kritisch over de manier waarop ING-dochter Nationale-Nederlanden (NN) omgaat met de woekerpolissen.

NN, de grootste verzekeraar van Nederland, is recentelijk aangeklaagd door de Stichting Verliespolis, nadat besprekingen over een schikking mislukten. Van de houders van beleggingspolissen is 80 procent ontevreden.

Onder hen kennelijk ook aandeelhouders van ING. ‘Wanneer ik naar de grijsheid van de hoofden van de aandeelhouders in de zaal kijk, denk ik dat deze discussie velen van hen interesseert’, zegt er één. Hij vraag zich hardop af wie er in het ING-bestuur gaat over de ‘ethiek’ bij het behalen van winst. Een ander voegt toe dat Nationale-Nederlanden genoegen zou kunnen nemen met minder winst (de nettowinst over 2007 was gestegen naar 9,2 miljard euro), en zich soepel moet opstellen ten aanzien van de beleggingspolissen. Daarmee zouden ING en Nationale-Nederlanden weer veel sympathie en marktaandeel terugwinnen.

Aandeelhouder Veen uit Rijswijk heeft de meest radicale suggestie: ‘Verkoop Nationale-Nederlanden.’ Hij wijst niet alleen op de imagoschade die NN veroorzaakt voor ING, maar wijst ook op de verouderde IT-systemen bij de verzekeraar. ‘Heeft u enig idee hoe oud die systemen zijn?’, vraagt hij het ING-bestuur.

De aandeelhouders willen weten hoeveel geld de bank-verzekeraar opzij heeft gezet om een eventuele schadevergoeding aan de klanten te betalen. Ze vinden dat ING duidelijk moet zijn over de financiële gevolgen van de woekerpolissen. Michel Tilmant, de Belgische ING-topman, wil niet verder gaan dan de erkenning dat ING inderdaad geld opzij heeft gezet. Hij wil om tactische redenen niet prijsgeven hoeveel. De Belg blaast opvallend genoeg de suggestie NN te verkopen niet van tafel. Hij meldt dat er binnen ING wel degelijk serieus is gekeken of NN nog past binnen de concernstrategie. Nationale-Nederlanden groeit langzaam. Toch houdt ING vast aan de verzekeringspoot. ‘De efficiëntie van Nationale-Nederlanden moet verbeteren, evenals de service en dienstverlening aan klanten’, stelt de Belg. Hij erkent dat de systemen van de verzekeraar oud zijn. ‘Er is tot vier jaar geleden nauwelijks geïnvesteerd in Nationale-Nederlanden.’ NN heeft nog twee jaar nodig voordat de modernisering klaar is.

Meer over