ING heeft beste voorspellers

Voor de beleggingsanalisten van ING was er deze maand een welkome opsteker. Bij een grootschalig statistisch onderzoek van het Engelse bureau AQ Publications naar Europese beleggingsanalisten, kwam ING als de meest accurate voorspeller uit de bus....

Alle banken die de afgelopen vijf jaar minstens vijftig van de driehonderd grootste Europese ondernemingen volgden, dongen in het onderzoek van AQ mee. Hoe beter de analisten de winst per aandeel van tevoren inschatten, hoe hoger de score uitviel. Voor elke keer dat een analist zijn mening voortijdig moest herzien, werden strafpunten gegeven.

ING won de slag met vlag en wimpel, maar ook de derde plaats van rivaal ABN Amro mocht er wezen. Vooral ING's voorspellingen voor de sectoren voeding en media bleken hout te snijden. De beleggingsanalisten van ABN Amro scoorden op hun beurt goed in de luchtvaart, de defensiesector en de tabaksindustrie.

AQ is overigens de eerste om een aantal kritische kanttekeningen bij haar eigen onderzoek te plaatsen. Zo bleken de 91 door ING gevolgde ondernemingen zich vrijwel allemaal in Engeland of de Benelux te bevinden. Historisch gezien laten de bedrijfswinsten zich juist in deze regio's het best voorspellen, dus voor ING werd het zo wel erg makkelijk, vond de competitieleiding.

Voor de zekerheid sloegen ze bij AQ daarom nogmaals aan het rekenen en kwamen met een tweede overzicht op de proppen waarin per onderneming werd gekeken in hoeverre de voorspellingen van de bankanalisten die het fonds volgden, van het gemiddelde afweken. Ook volgens deze methode scoorde ING veruit het hoogst, maar viel ABN Amro terug naar een tiende plaats.

Schroder Salomon Smith Barney beschikt van alle banken over het meest uitgebreide analistenteam. SSSB stuurt voor maar liefst 219 van de top driehonderd ondernemingen koop- en verkoopadviezen de wereld in. Voor negentien van die fondsen scoorde SSSB het hoogst. Ter vergelijking: ABN Amro doet ook voor een niet kinderachtige 196 fondsen aanbevelingen, maar scoort er maar voor vier het hoogst.

Waar de analisten van de Nederlandse banken internationaal dus een aardig partijtje meeblazen, springen de AEX-fondsen er qua voorspelbaarheid juist in negatieve zin uit. Met ASML op plaats 239, Philips op 246 en KPN op 248 kenmerken de winstcijfers van deze vaderlandse grootmachten zich volgens de AQ-ranglijst vooral door onvoorspelbaarheid. Alleen Aegons winst laat zich getuige haar vijfde plaats in de top driehonderd goed voorspellen.

Niet dat een grote voorspelbaarheid per se een pre is. Juist de ondernemingen die de laatste jaren de meest constante winstontwikkelingen hebben laten zien, blijken dit nogal eens met het nodige boekhoudkundige kunst en vliegwerk te hebben gerealiseerd.

Kwade tongen beweren dat ook Aegons boekhouding binnenkort stevig op de schop zal moeten, om gedonder met de Amerikaanse beursautoriteiten te voorkomen. Het zal de analisten van ING een zorg zijn. Anders dan hun collega's van het accountantsgilde, hebben zij na jaren van kritiek weer eens iets te vieren.

Meer over