ING dumpt Spaans en Italiaans bezit

ING probeert zo snel mogelijk van zijn Italiaanse en Spaanse staatsobligaties af te komen. De bank-verzekeraar heeft tussen eind juni en medio september ruim eenderde van deze schuldenportefeuille afgebouwd.

AMSTERDAM - Financieel directeur Koos Timmermans maakte dit woensdag tussentijds bekend tijdens een presentatie voor financieel analisten. De portefeuille Italiaanse staatsobligaties kromp in elf weken van 7,3 miljard euro naar 4,7 miljard euro. De Spaanse schuldenlast op de balans van ING verminderde van 2,3 miljard naar 1,7 miljard.

Dat ING hier tussentijds over rapporteert, kan volgens effectenhandelaar Peter Jurgens van vermogensbeheerder Keijser Capital alleen maar worden geduid als 'een signaal aan beleggers dat ING bezig is met afstoten'. De bank saneert om zijn aandeelhouders te paaien. Een woordvoerder van ING bevestigde gisteren dat de bank zijn risico's aan het afbouwen is.

De beurswaarde van ING is de afgelopen drie maanden meer dan 39 procent gedaald naar circa 19 miljard euro. Beleggers maken zich zorgen over het relatief grote pakket staatsobligaties van zuidelijke eurolanden dat ING bezit.

Dat ING deze überhaupt kan verkopen, is te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB). De hoeder van de euro heeft sinds augustus tientallen miljarden Italiaanse en Spaanse schulden opgekocht om te voorkomen dat deze landen net als Griekenland in betalingsproblemen komen.

ING moest langzaam afbouwen door de leningen die afliepen niet te vernieuwen. Dat ING al veel langer een terugtrekkende beweging uit Spanje en Italië maakte, bewijst het feit dat de hoeveelheid staatsobligaties ook vóór het derde kwartaal al afnam (zie bovenstaande grafiek). Ook de Rabobank, SNS Reaal en Aegon hebben hun Spaanse en Italiaanse portefeuilles fors ingekrompen.

Doordat de banken verkopen en de ECB koopt, verschuiven de risico's van de private naar de publieke sector, zegt Jurgens. 'De steun van de ECB belandt zo in de achterzak van de banken. Het is nogal vreemd dat de banken de ECB kunnen gebruiken om hun rommel te dumpen en hun problemen door te schuiven.'

Ook Duitse banken lozen massaal hun Spaanse en Italiaanse obligaties, blijkt uit de cijfers van de Bank of International Settlements. Die verkoopgolf drukt de koers van de Italiaanse en Spaanse schuldpapieren en jaagt de rente die Italië en Spanje moeten betalen omhoog.

Het opkoopbeleid van de ECB heeft dus een averechts effect, meent Jurgens. 'De ECB wordt volgeduwd door de banken, die op deze manier niet veel slechter worden van de crisis. Linksom of rechtsom zullen de Europese regeringen uiteindelijk betalen.'

Als de ECB verlies lijdt op de opgekochte staatsobligaties, moeten de lidstaten daar naar rato van hun gewicht in de eurozone voor bloeden.

Nederlandse banken en verzekeraars hevelen het risico op wanbetaling door Italië en Spanje over naar de ECB.

undefined

Meer over