Informatierecht

Op voorverpakte, bewerkte levensmiddelen hoort te staan wat erin verwerkt is. De ruimte op het etiket is echter beperkt en niet iedereen wil dezelfde informatie op dat etiket....

Woordvoerder Cécile Nijkamp van de Consumentenbond ziet het plaatsen van deze informatiezuilen als een verantwoordelijkheid van de supermarkten. Winkels moeten volgens haar voldoende informatie verschaffen over de producten die ze verkopen. Ze zouden zelf kunnen onderzoeken of samenwerking met de producenten mogelijk is. Het is overigens niet de bedoeling van de Consumentenbond dat de informatie die nu al verplicht op de etiketten staat, ook in de informatiezuil verdwijnt. De informatie in de zuilen zou met name aanvullend moeten zijn: productiewijze, producent en land van herkomst.

Nu de nadruk steeds meer op verantwoord produceren komt te liggen, wil een aantal consumenten niet alleen weten wat er in een product zit, maar ook hoe dat tot stand is gekomen. Die consumenten nemen geen genoegen meer met een opdruk als 'dolfijnvriendelijk gevangen'. Ze zouden willen lezen wat de visser doet om te voorkomen dat er dolfijnen in zijn netten verstrikt raken.

Zo'n informatiezuil zal in die behoefte kunnen voorzien, maar de vraag is of het geen beter idee is om de plicht tot informatieverstrekking bij de producenten te leggen. Die kunnen dan kiezen hoe ze dat doen: op de verpakking, in een folder, op een website of een informatiezuil. In veel gevallen kan het gewoon op de verpakking. Die is vaak groot genoeg om alle informatie te bevatten.

In dat geval zouden we niet langer wantrouwend een zakje geraspte Parmezaanse kaas hoeven te bekijken, waarop weliswaar netjes vermeld staat wat erin zit, maar niet of die ingrediënten ooit tot een Parmezaanse kaas verwerkt zijn. Laat staan door wie en waar. Voor de zekerheid kopen we tot het zover is gewoon een stukje Parmezaanse kaas waarvan de kaasboer zegt dat die uit Italië komt, en dat geloven we. Lekker bij pasta met spinazie en cashewnoten, een hoofdgerecht voor twee personen, dat binnen 20 minuten op tafel staat.

Was de spinazie en laat de blaadjes goed uitlekken. Kook de pasta gaar. Verwarm twee borden. Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een wok en rooster de cashewnoten goudbruin. Schep ze uit de wok. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de knoflook even aan. Schep de spinazie in gedeelten door de knoflook. Laat die gedurende 5 minuten slinken, al omscheppend en giet dan af. Voeg de salie toe en breng op smaak met peper en zout.

Schep de pasta op de borden, leg daar de spinazie bovenop en garneer met de cashewnoten. Geef de kaas er apart bij.

Meer over